latinica  ћирилица
05/07/2017 |  10:27 | Autor: RTRS

Bez plana za budućnost nema mature u Čikagu!

Gradonačelnik Čikaga Rem Emanuel uvodi program prema kome niko neće moći da maturira ukoliko prije toga nema dokaz da je nakon škole već ugovorio neko zaposlenje ili da će upisati fakultet.

On je ozakonio program koji će srednjoškolcima javnih gradskih škola dozvoliti maturiranje jedino ako imaju jasno definisan plan za budućnost.

Ako žele da maturiraju, moraju imati dokaz o tome da su nakon škole dogovorili zaposlenje, studiranje ili izučavanje zanata, odnosno da imaju program za pauziranje u trajanju od godinu dana ili dokaz da će služiti vojsku.

Kancelarija za obrazovanje Čikaga odobrila je Emanuelov program, a na snagu će stupiti 2020. godine i zahvatiće učenike koji te godine upišu prvi razred srednje škole.

"Pomoći ćemo mladima da naprave plan za budućnost, jer ne smiju misliti da su sa maturom sve završili", izjavio je Emanuel.

Uprkos socijalnim problemima u Čikagu, 74 odsto srednjoškolaca javnih škola maturira u roku od četiri godine, a to je 16 odsto više nego prije pet godina.

Ipak, taj procenat je još uvijek manji od nacionalnog koji iznosi 83 odsto.

Јedna usmjerena srednja škola već je uvela program koji sada predlaže Emanuel - svih 118 učenika koji su 2013. godine upisali školu maturiraće i imaju plan zaposlenja ili dalje edukacije, navode američki portali.