X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
09/07/2017 |  18:21 | Izvor: RTRS

Etna kao Mjesec: Lunarni roboti treniraju za buduće misije (VIDEO)

Najaktivniji evropski vulkan svakodnevno obilaze turisti, ali je u posljednje vrijeme domaćin i nekoliko prilično neobičnih posjetilaca - lunarnih robota čije se vještine testiraju za buduće misije slijetanja na Mjesec i Mars. Smješten na italijanskom ostrvu Siciliji, Etna pokazuje seizmičke aktivnosti slične onima za koje naučnici vjeruju da će se naći na Zemaljskom satelitu.
Robot - Foto: Screenshot/YouTube
RobotFoto: Screenshot/YouTube

"Izabrali smo Etnu jer je njena vulkanska, seizmička aktivnost slična onoj koju možemo da očekujemo da bude na površini Mjeseca", rekao je za Rojters istraživač Armin Velder.

Lunarne robote je na Etnu rasporedio Njemački svemirski centar, agencija koja vodi svemirski program te zemlje.

Na programu su angažovani stručnjaci iz Njemačke, Velike Britanije, SAD i Italije, koji zajedno rade na projektu "ROBEX" (Robotic Exploration of Extreme Environments -Robotsko istraživanje ekstremnih okruženja). Njegova svrha je bolje unapređenje razvoja robotske opreme koja će se koristiti u svemiru.

"Naš rad ima za cilj simuliranje budućeg, hipotetičkog slijetanja na Mjesec ili Mars, za šta se koristi mnogo robota za transport i instalaciju različitih instrumenata", izjavio je vulkanolog Boris Benke iz italijanskog Nacionalnog instituta za vulkanologiju.

Benke i njegove kolege nadaju se da će roboti omogućiti korisne tehničke podatke o seizmičkim pokretima nakon istraživanja tla planine Etna. Nadamo se da će sve tehnike koje se nauče na Etni biti upotrebljene u budućim lunarnim misijama ili u istraživanju Marsa.

Roboti su gotovo završili početnu fazu testiranja u oblasti vulkana Pjano del Lago, što je pusti dio terena oštećen jakim vjetrovima. Istraživači će takođe uskoro uspostaviti mrežu opreme među kojima su i roverski roboti i bespilotne letjelice, koji će se koristiti za nadgledanje seizmičke aktivnosti slične onoj koja se može naći na Mjesecu.

Izvor: REUTERS, SPUTNIK