latinica  ћирилица
13/07/2017 |  17:11 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Priča o višedecenijskoj ljubavi roda iz Kozarske Dubice (VIDEO)

Priča o višedecenijskoj ljubavi roda Klepetana i Malene iz Slavonije obišla je svijet. Slična priča dolazi iz Donje Gradine, kod Kozarske Dubice. Naime, par bijelih roda više od deset godina vraća se u gnijezdo na dalekovodu u dvorištu porodice Munižaba.
Rode - Foto: RTRS
RodeFoto: RTRS

Marko i Marija – tako par bijelih roda koje su se ugnijezdile u njegovom dvorištu zove Mladen Munižaba. U jesen odu, ali se krajem marta, uvijek vraćaju. I tako 15 godina. Dvije bijele rode su, kaže, postale dio porodice, i svaki njihov povratak u proljeće željno se iščekuje.

- Imam jednog komšiju koji me kad dođu zove: Hajde, popij kafu došle tvoje rode. Stari narod priča da gdje je dobra familija, duševno dobra, da hoće tu doći - kaže Mladen Munižaba

 Rodama se posebno raduju najmlađi članovi porodice Munižaba, a nesvakidašnji prizor „ljubavi“ Marka i Marije često privuče i pažnju prolaznika.

- Meni jako bude drago kad one dođu, jer svako kada prolazi, neko od turista, oni slikaju rode - izjavio je Nikola Munižaba.

 - Pričaju sa mnom, i staju. Vole to vidjeti - dodao je Mladen Munižaba. 

Mladen rode redovno obilazi i pazi na njih. Inspirisan njegovom ljubavlju prema Marku i Mariji, reditelj i scenarsta Simo Brdar snimio je dokumentarni film koji je višestruko nagrađivan na inostranim festivalima.