latinica  ћирилица
01/08/2017 |  12:40 ⇒ 16:15 | Autor: RTRS

Ministarstvo poljoprivrede: U Srpskoj izvjesno stanje elementarne nepogode

S obzirom na izrazitu sušu u junu i julu na području Republike Srpske, ali i najave novih toplotnih talasa u avgustu i septembru, može se govoriti o elementarnoj nepogodi, rečeno je Srni u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.
Suša - Foto: RTS
SušaFoto: RTS

U Ministarstvu ističu da se već sada može zaključiti da je ovo ekstremno sušna godina, imajući u vidu padavine koje su dva do četiri puta manje od višegodišnjeg prosjeka.

Prema dosadašnjim procjenama stručnih službi Ministarstva, ovogodišnji obim proizvodnje kukuruza, industrijskog i krmnog bilja, voća i povrća biće smanjen za oko 450.000 tona, što je oko 40 odsto.

U Ministarstvu navode da na nekim površinama neće uopšte biti roda, na nekima će rod biti smanjen za 50 odsto, dok će na jednom dijelu površina posljedice biti manje.

Negativne posljedice će se osjetiti i u stočarskoj proizvodnji zbog drastičnog umanjenja proizvodnje stočne hrane, mesa i mlijeka, te stočnog fonda, a osim toga biće smanjena ponuda domaćih proizvoda, što će uticati na rast cijena i povećanje uvoza.

Očekuje se i dodatno smanjenje obima proizvodnje, a time i ukupnog dohotka, zbog vremenskih prilika, u avgustu i septembru.

U Ministarstvu napominju da će zbog svega nevedenog Vlada Republike Srpske za desetak dana, kada će biti poznati i precizniji podaci, ponovo razmatrati mjere koje bi trebale biti preduzete na ublažavanju štete.

Podsjećaju da je Vlada u svim ovakvim situacijama i ranije pokazivala aktivan odnos i puno razumijevanje i preduzimala mjere u skladu sa mogućnostima.

U Ministarstvu napominju da je izrazita suša u junu i julu ove godine, uz snježne padavine i mraz koji su početkom godine nanijele veliku štetu poljoprivredi, obilježila ovu proizvodnu godinu za koju se po nizu parametara može reći da je jedna od najsloženijih u posljednjih pet godina.

Na području Republike Srpske u toku je realizacija projekta razvoja sistema navodnjavanja vrijednog 40 miliona KM, a u sistem protivgradne odbrane ulaže se 25 miliona KM, ističu u Ministarstvu.

Izvor: SRNA