X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
05/08/2017 |  08:43 ⇒ 17:39 | Izvor: RTRS

Prvi put lijek uspio da zaustavi napredak Parkinsona

Napredovanje Parkinsonove bolesti možda je moguće zaustaviti i to lijekom kojim se obično tretira dijabetes tipa 2, pokazale su kliničke studije.
Ilustracija - Foto: ilustracija
IlustracijaFoto: ilustracija

Istraživanje koje je obuhvatilo 62 pacijenta, objavljeno u magazinu "Lancet", ukazuje da je lijek zaustavio napredovanje bolesti. Tim Univerzitetskog koledža u Londonu je "uzbuđen", ali ukazuje da su dugoročne koristi neizvijesne.

"Nema sumnje da je najneophodniji lijek za Parkinsonovu bolest onaj koji usporava napredak bolesti", kaže jedan od istraživača profesor Tom Foltinaj.

Kod Parkinsonove bolesti, mozak postaje sve više oštećen i gube se ćelije koje proizvode hormon dopamin. To dovodi do tremora, poteškoća u kretanju i na poslijetku, problema s pamćenjem.

Terapijama se simptomi ublažavaju, tako što se povećava nivo dopamina, ali se sa smrću jednog po jednog neurona bolest neumitno produbljuje. Nijedan lijek dosad nije uspio da je zaustavi.

U istraživanju, polovini pacijenata dat je lijek protiv dijabetesa pod nazivom "eksenatid", a polovini placebo. Svi pacijenti su nastavili da uzimaju lijekove koje su i ranije uzimali.

Kao što je očekivano, oni koji su dobijali samo uobičajenu terapiju, imali su pogoršanje simptoma posle 48 nedjelja. Međutim, oni koji su uzimali i eksanadid bili su u stabilnom stanju.

Čak su i tri mjeseca poslije eksperimentalnog perioda oni koji su uzimali taj lijek i dalje bili u boljem stanju od onih koji nisu.

Profesor Foltinaj kaže da je ovo prva klinička studija sa pacijentima obolelim od Parkinsona kod kojih je postignut napredak ovih razmjera.

"To nam daje samopouzdanje da eksenatid ne maskira simptome - on nekako podriva bolest", kaže Foltinaj.

Izvor: Agencije