latinica  ћирилица
10/08/2017 |  17:28 ⇒ 11/08/2017 | 10:54 | Autor: RTRS

Hrvatska smanjila takse za kontrolu voća i povrća (VIDEO)

Kraj trgovinskog rata Hrvatske i zemalja regiona.
Hrvatska smanjila takse - Foto: RTRS
Hrvatska smanjila takseFoto: RTRS

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede izmijenilo je pravilnik o inspekcijskoj kontroli uvoza voća i povrća.Tako je taksa sa 527 vraćena na 28 maraka po vrsti uvezenog voća i povrća.

Pravilnik bi trebalo da bude objavljen sutra kada se očekuje da će u potpunosti biti normalizovane kontrole na granicama Hrvatske i susjednih zemalja.

Pod pritiskom susjednih zemalja,ali i domaćih privrednika,hrvatsko ministarstvo poljoprivrede je popustilo. Izmjenilo je Pravilnik za inspekcijsku kontrolu uvezenog voća i povrća, smanjilo takse i čini se spriječilo nastavak balkanskog trgovinskog rata.

Izmjena se odnosi na naknadu za kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima te iznosi 90,00 kuna za svaku pojedinu vrstu voća i povrća u okviru jedne kontrole koje provode poljoprivredna i fitosanitarna inspekcija. Pravilnik će biti objavljen u petak, 11. avgusta 2017.

Visina naknade za inspekcijsku kontrolu sa 527 smanjena je na 27,70 maraka. Za ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH kažu da je pobijedilo strpljenje i dijalog.

"To znači da nema bilo kakvih necarinskih barijera i blokada. Na neki načim smo pokazali kako se može opšti interes postići ukoliko smo svi maksimalno agnažovani", rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Bez obzira na strpljenje i dijalog mnogi smatraju da do današnje odluke Hrvatske ne bi ni došlo da nije bilo kontramjere iz Srbije. Podsjećamo da je Srbija za razliku od BiH pooštrila pregled poljoprivrednih proizvoda na granici sa Hrvatskom, pa su odmah reagovali hrvatski privrednici zahtjevajući od svoje Vlade da smanji enormno visoke takse prema susjednim zemljama, koje nisu u EU.

"Carinski rat" zemalja regiona sa Hrvatskom je završen, kaže ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić i ističe da se visina tih taksa vraća na staro.

Ovo je dokaz da se sve strane treba da uzdrže od donošenja jednostranih odluka bez dogovora sa susjedima poručuje premijerka Srbije Ana Brnabić.

 Opozicija u Hrvatskoj kaže da je povećanje taksi bio brzoplet potez.

- Šta smo na kraju dobili.Ništa.Samo smo narušili ugled Hrvatske i pokazali da smo skloni povlačenju mjera koje donosimo upravo zbog brzopletosti, napominje Saborski zastupnik SDP-a Domagoj Hajduković.

Pravilnik koji je Hrvatska usvojila polovinom jula, povećao je takse za inspekcijsku kontrolu za 22 odsto, što je u BiH, ali i zemljama regiona izazvalo veliko nezadovoljstvo poljoprivrednika. Domaći voćari, povrtlari,ali i prevoznici iz dana u dan bilježili su gubitke.

Oni koji su trgovali po povećanim taksama, kažu u Vladi Srbije, ako misle da su oštećeni mogu samo lično da pokrenu sudski postupak.