latinica  ћирилица
11/08/2017 |  08:36 ⇒ 08:40 | Autor: RTRS

Na kuhinjskom sunđeru milijarde bakterija!

Njime peremo posuđe, a ispostavilo se da se na kuhinjskom sunđeru nalaze milijarde bakterija!
Na kuhinjskom sunđeru milijarde bakterija! (Foto: Shutterstock) -
Na kuhinjskom sunđeru milijarde bakterija! (Foto: Shutterstock)

Ono što još više zabrinjava je da ne postoji način da ga očistite, a da se zaista riješite bakterija. I ne, nije dovoljno da ga samo redovno mijenjate - bakterije se nakupljaju na sunđerima za manje od mjesec dana!

Naime, studija je pokazala da sunđeri koji se redovno čiste tako što se stavljaju u mikrotalasnu rernu ili potapaju u ključalu vodu zapravo nisu ništa čistiji od sunđera koji nisu očišćeni.

Naučnici su sakupili 14 sunđera iz kuća u Njemačkoj, a svaki sunđer je podijeljen na gornji i donji dio sterilnim instrumentima i odnesen na analizu.

Vlasnici su zatim odgovarali na pitanja u vezi sa tim koliko često i kako čiste sunđere, kao i koliko često ih mijenjaju. Većina sunđere mijenja barem jednom mjesečno.

Bez obzira na to, naučnici su otkrili da se na sunđerima nalazi dosta bakterija, uključujući i patogene koji mogu da dovedu do trovanja hranom i kolere.

Naučnici kažu da su kuhinjski sunđeri zbog porozne teksture idealno mjesto za inkubaciju mikroorganizama i da se na dijelu sunđera veličine jedne kocke šećera nalazi 54 milijarde ćelija bakterija.

Kuhinjski sunđeri, objašnjavaju oni, "imaju sposobnost da sakupljaju i šire bakterije" i to su "najveći sakupljači aktivnih bakterija u cijeloj kući!".

Kao što smo rekli, redovno čišćenje sunđera ne pomaže, već naproti - pogoršava situaciju.

- Redovno čišćeni sunđeri nisu sadržali manje bakterija od onih koji nisu čišćeni. Preciznije, čak su sadržali više određene vrste bakterija koja preživi proces čišćenja i brzo se razmnoži kako bi dostigla količinu od prije čišćenja - upozoravaju stručnjaci.

Stručnjaci savjeruju: Prestanite da čistite sunđere i mijenjajte ih jednom nedjeljno!

Izvor: Mondo