latinica  ћирилица
13/08/2017 |  10:39 | Autor: RTRS

Upozorenje zubara: Sedam namirnica koje bi trebalo da izbjegavate

Dobro znamo da slatko uzrokuje karijes, a crveno vino ostavlja mrlje na zubima ako ga konzumiramo često. Ali, postoje i druge naočigled bezazlene namirnice koje mogu da naškode zubima i ponište dejstvo oralne higijene.
Zubi - Foto: Screenshot
ZubiFoto: Screenshot

Navodimo listu namirnica koje vaš zubar želi da izbjegavate.

1. Sjeme suncokreta

Imaju čvrstu ljusku koja može da ošteti zube kada pokušavamo da je pregrizemo. Ako ste ljubitelj ove zdrave grickalice, bolja opcija će biti oljušteno sjeme.

2. Kockice leda

Drobljenje kockica leda zubima je nešto što obavezno treba izbjegavati jer oštećuje zubnu gleđ. Kada vršite međusobni pritisak na dva kristala, jedan mora da pukne.

3. Sportska pića

Iako sadrže elektrolite koji pomažu mišićima nakon treninga, nemojte da zaboravite da su puna šećera. Ponekad nije loše popiti sportsko piće, ali trudite se da vam to ne pređe u naviku.

4. Voda s ukusima

Iako nema šećera, sadrži kiseline koje uništavaju zube. Zbog dodataka kao što su šećer ili kiseline, voda s ukusima i sportska pića mijenjaju pH pljuvačke – povećava se kiselost, što smanjuje otpornost zubne gleđi. Јednom kada se unište svi njeni slojevi, teško će se obnoviti. Tada zubi postaju osjetljivi na karijes, upale i infekcije. Najbolje je piti običnu vodu.

5. Suho voće

Zbog svoje ljepljivosti, suvo voće se dugo zadržava na zubima, a aktivnost bakterija koje razgrađuju šećer raste, kao i kiselost, pa tako može da dođe do nastanka karijesa.

Izvor: B92