latinica  ћирилица
21/08/2017 |  15:18 ⇒ 18:25 | Autor: RTRS

Prva javna rasprava o Zakonu o Fondu solidarnosti (VIDEO)

Roditeljima bolesne djece koja moraju da se liječe u inostranstvu odavno gori pod nogama.
Fond solidarnosti - Foto: RTRS
Fond solidarnostiFoto: RTRS

Ogromne sume novca za liječenje nisu mogli sami da obezbijede ali nadavno usvojeni nacrt Zakona o Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje djece u inostranstvu u Narodnoj skupštini Republike Srpske, trebao bi da ovim porodicama bude osnovna podrška.

U Trebinju je održana prva od sedam javnih rasprava o ovom zakonu.

Do kraja nedjelje biće održane i u Istočnom Sarajevu, Zvorniku, Bijeljini, Doboju, Prijedoru i Banjaluci.

Ovaj zakon usmjeren je na zdravstvenu zaštitu teško oboljele djece, za koju nije bilo adekvatne zdravstvene brige u zdravstvenim institucijama Srpske, kao ni onim zdravstevnim ustanovama sa kojima Fond zdravstvenog osiguranja ima sklopljen ugovor.

Trebalo bi da omogući adekvatnu zdravstenu zaštitu djece sa najtežim dijagnozama do 18. godine, u bilo kojoj svjetskoj zdravstvenoj ustanovi.

- Ovdje bismo svi, na bazi solidarsnosti, prikupljali novac za bilo koje djete kome bude bila potrebna takva pomoć. Zakon tretira nekoliko izvora finasiranja, a to je 0,25% od neto plate svakog zaposlenog u Republici Srpskoj i posebno naglašavam da je sve na bazi solidarnosti. Svaki građanin običnim zahtjevom može eliminisati obavezu da uplati u taj fond, kaže Siniša Karan, generalni sekretar Kabineta predsjednika Republike.

Kod najtežih oboljenja djece, smatra Mijat Šarović, roditelj djeteta sa posebnim potrebama, dan ili sedmica nažalost, mogu biti ključni u borbi za dječiji život.

Zbog toga je, ističe, donošenje ovog zakona od velikog značaja.

- Ovo je prilika da ta djeca dobiju šansu da se izliječe, da ne zavise od bilo kakve akcije ili humanitarnog broja, već da ta sredstav budu uvijek na raspolaganju, dodaje Mijat.

Na prijedlog ministra zdravlja, Vlada će formirati stručnu komisiju koja će odlučivati kada i kojem djetetu će biti odobrena sredstva za dalje liječenje u inostranstvu.

A svi građani će, putem internet stranice Fonda solidarnosti, svakog momenta imati pristup podacima i stanju novčanih sredstava.