latinica  ћирилица
22/08/2017 |  13:24 ⇒ 17:24 | Autor: RTRS

I. Sarajevo: Otvoriti humanitarni broj za fond solidarnosti (VIDEO)

Nakon Trebinja i u Istočnom Sarajevu je održana javna rasprava o Nacrtu zakona o Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje djece u inostranstvu. Predviđa se izdvajanje od 0,25 odsto od plate svakog zaposlenog u Republici Srpskoj, ali isključivo na dobrovoljnoj bazi. Očekuje se da će zakon zaživjeti u praksi već do kraja godine.
I.Sarajevo - Јavna rasprava o Nacrtu zakona o fondu solidarnosti za liječenje djece - Foto: SRNA
I.Sarajevo - Јavna rasprava o Nacrtu zakona o fondu solidarnosti za liječenje djeceFoto: SRNA

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić-Јovičević predložila je na današnjoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona o fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, da stalno bude otvoren humanitarni broj, putem kojeg bi se prikupljala sredstva u ovaj fond.

Ona je naglasila da bi, osim predviđena četiri načina prikupljanja sredstava u fond, jedan od načina trebalo da bude i stalni humanitarni broj, lako pamtljiv, koji bi svako mogao da 365 dana u godini i 24 časa dnevno pozove i da svoj doprinos.

Prema njenim riječima, svaki zakon izaziva neku skepsu i različite diskusije i vrlo često ima podijeljenu javnost, dok u vezi sa ovim nacrtom zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske nije bilo ni skepse, ni politikantstva, niti podijeljenih mišljenja.

- Ovaj zakon treba Republici Srpskoj i njenim građanama i sa ponosom mogu da kažem da je Narodna skupština prihvatila nacrt, ali da će učiniti sve da prihvati i prijedlog i da će ovaj zakon zaživiti u praksi prije isteka ove godine - istakla je ona.

Generalni sekretar Službe predsjednika Srpske Siniša Karan rekao je da Nacrt zakona o fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu predviđa izdvajanje na dobrovoljnoj osnovi 0,25 odsto plate svakog zaposlenog u Republici Srpskoj.

Karan je nakon javne rasprave u Istočnom Sarajevu istakao da se i danas pokazalo da ovaj zakon tretira jednu vrlo važnu i posebnu materiju i da su svi građani, društvo i Republika Srpska pokazali i pokazuju svoj human odnos prema posebnoj populaciji koja bi trebalo da predstavlja našu budućnost.

Karan je istakao da je riječ o djeci koja imaju teška oboljenja, gdje zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj i one zdravstvene ustanove sa kojima Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ima ugovore, ne mogu adekvatno da ih zbrinu.

- Na zakonski način želimo da riješimo ovo vrlo važno pitanje - rekao je on i ponovio da je riječ o fondu solidarnosti i da se na dobrovoljnoj osnovi i bazi humanitarnosti prikupe sredstva, počev od svakog zaposlenog građanina, pojedinca, svake institucije, organa ili preduzeća ili na bilo koji drugi način.

Prema njegovim riječima, na današnjoj javnoj raspravi u Istočnom Sarajevu čuo se veliki broj dobrih primjedbi, sve s ciljem poboljšanja određenih rješenja, kako bi zakon dao potpuno precizne i jasne odgovore - na koju se to djecu odnosi i o kojim je teškim oboljenjima riječ.

Karan je naglasio da se ovim zakonom pokušava sačiniti evidencija svih zdravstvenih ustanova u svijetu koje se bave ovim posebnim slučajevima i obezbijedi transparentan uvid u prikupljanje i trošenje ovog novca.

Posebno je bitna transparentnost u prikupljanju i trošenju prikupljenih sredstava. Kroz ovaj Zakon pokazujemo kao društvo humanitaran odnos prema ovoj osjetljivoj populaciji, poručeno je sa druge, od ukupno sedam javnih rasprava u Srpskoj, o ovom zakonu.