X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Hotel Vavilon
29/08/2017 |  11:11 | Autor: RTRS

Galijašević: Bosna "mila" teroristima

Ekspert za bezbjednost Dževad Galijašević potvrdio je pretpostavke evropskih zvaničnika.
Teroristi - veze sa BiH - Foto: RTRS
Teroristi - veze sa BiHFoto: RTRS

- Ako smo svjesni činjenice da među nama, potpuno slobodno, iako bez državljanstva, šeta danas Tarik Mahmud Ahmed el Sabah, jedan od najozloglašenijih terorista, čovjek koji je između ostalog izmislio eksplozivnu cipelu i eksplozive u hemijskim olovkama i igračkama, čovek koga nam je proslijedila Amerika, jer je protjeran iz Egipta, onda ne treba da nas čudi zaključak češkog predsjednika Miloša Zemana da BiH postaje "teroristička baza Evrope" - rekao je za "Novosti" ekspert za bezbjednost i terorizam iz Republike Srpske Dževad Galijašević.

- Ono što je Sebastijan Kurc nazvao paralelnim društvom, a što reis Kavazović zove paralelnim džematima, to je Zeman samo potvrdio, ali na svoj način i to ne zato što je on zabrinut za BiH, već zato što Bosna na taj način postaje ozbiljna prijetnja okruženju i Evropskoj uniji. Učestalo oglašavanje bitnih ljudi iz Evropske unije o ovoj temi, predstavlja, u stvari, upozorenje da BiH pod hitno siđe sa ovog puta, da onemogući dalje funkcionisanje paralelnih društava, da raskine sa radikalnom islamističkom prošlošću, inače slijedi izolacija - upozorio je Galijašević.

On dodaje da je BiH još odavno plodno tlo za buduću terorističku bazu.

- U ovoj zemlji i dalje postoje 64 paralelna džemata, takozvana vehabijska naselja od kojih su većina prihvatila da budu integrisana u Islamsku zajednicu, a 22 funkcionišu posebno, kao paralelni džemati, i o tome smo čuli samo vjerski aspekt, a ne i stav bezbjednosnih agencija na zajedničkom nivou. Samo u BiH, 600.000 osoba prolazi kroz agencije, dosijee, kao teroristi, ili saradnici lica koja djeluju i pomažu terorističke organizacije. Preko 100.000 predstavlja tu bazu vjerske podrške teroristima. Pripadnici odreda "El mudžahedin" i dalje slobodno šetaju BiH, nikada nisu procesuirani. Niko u regionu nema šest osuđenika koji su po deceniju proveli u Gvantanamu, a šetaju bez adekvatnog nadzora - dodao je Galijašević.

Mediji skloni "šerijatu"

Galijašević ističe da nisu samo vjerske zajednice te pod čijim se ruhom krije terorizam, već i pojedini mediji u BiH.

- Mi, ovdje, na sceni imamo obavejštajne strukture iz Saudijske Arabije, humanitarne organizacije koje su na listi zabranjenih, jer finansiraju terorizam, imamo tursku Anadoliju i novinsku "kanalizaciju" zvanu Faktor, iranske televizije Sahar i Behar, i dalje uredno egzistira turski Aliahbar, kulturni klub kojeg je u ratu otvorio njihov ministar inostranih poslova. Turska, takođe, u potpunosti kontroliše obavještajno-bezbjednosni aparat BiH. Ako su Srbi, Hrvati i Bošnjaci u BiH prihvatili da žive s tim, Evropa neće sigurno - kaže Galijašević.

Izvor: Večernje novosti