latinica  ћирилица
03/09/2017 |  16:18 ⇒ 20:45 | Autor: RTRS

Bošković: RAK da prihvati žalbu RTRS-a i potvrdi svoju profesionalnost (VIDEO)

Novčana kazna koju je RAK izrekao RTRS i njenom generalnom direktoru zbog neustupanja opreme prnjavorskoj televiziji K3, mogla je da bude izbjegnuta da je RAK prihvatio prijedlog Odbora Јavnog RTV sistema o privremenom cjenovniku ustupanja opreme, kaže član tog odbora i bivši član Savjeta RAK-a Slobodan Bošković. Očekuje da će Savjet RAK-a prihvatiti žalbu RTRS-a i poništiti rješenje kojim je RTRS kažnjen i tako potvrditi svoju profesionalnost i nezavisnost. Ne bude li tako, kaže Bošković, koji je i član Upravnog odbora RTRS-a, naša medijska kuća svoja prava štitiće na sudu.
RTRS - RTV dom - Foto: RTRS
RTRS - RTV domFoto: RTRS


Osim onoga na šta je ukazao generalni direktor RTRS Draško Milinović, da je RAK izricanjem kazne pokušao da nezakonito raspolaže imovinom RTRS-a, postoji niz problema na koje treba ukazati, kaže Bošković. Rješenje kojim je RTRS-u i njenom generalnom direktoru izrečena novčana kazna u ukupnom iznosu od 60 000 maraka, nema uporište ni u jednom zakonu u BiH. Pogotovo, ističe bivši član Savjeta RAK-a, ne u Zakonu o kokumnikacijama i Politici sektora emitovanja koja je istekla prije pet godina. 

"Vjerujem i ubijeđen sam da ovo, da kažem, pod navodnicima politički isforsirano i zakonski neodrživo rješenje generalnog direktora, da će Savjet RAK-a kao apelaciono tijelo, staviti van snage i uvažiti našu žalbu na ovo rješenje", kaže Slobodan Bošković, bivši član Savjeta RAK-a.

Bošković podsjeća da se ni u jednom zakonu u BiH ne pominje riječ “digitalizacija” - proces koji se u BiH već deset godina odvija na osnovu odluka, smjernica, zaključaka tri institucije – RAK-a, Ministarstva transporta i komunikacija i Savjeta ministara BiH. 2010.godine donesena je Odluka o usvajanju digitalizacije mikrotalasnih veza javnih RTV sistema BiH, prema čijem je članu 4 za proces digitalizacije zadužen Odbor javnog RTV sistema BiH. Kao član tog odbora, Bošković navodi da njihove zaključke i prijedloge, RAK, ministarstvo i Savjet ministara nisu uvažavali. Saglasnost nisu dali ni na privremeni cjenovnik. 

"Mi bismo odmah počeli emitovanje sa TV K3 u digitali. Međutim, RAK je odbio da da saglasnost na jednoglasan zaključak Odbora sistema na taj prijedlog o privremenom cjenovnikuk korišćenja naše opreme u te svrhe. Na osnovu toga je mogao da se sklopi ugovor i cijela ova gužva, kazna i uzurpacija ne bi mogla da se desi", naveo je Bošković.

Ali se dogodila. RTRS ostaje pri stavu da neće ispoštovati naredbu RAK-a da bez naknade ustupi svoju opremu privatnoj televiziji. Uprava podsjeća da održavanje opreme za prenos i emitovanje digitalnog programa, našu medijsku kuću, mjesečno košta 170 hiljada maraka. 

"RTRS je vlasnik opreme na teritoriji Republike Srpske odlukom Savjeta ministara BiH. I niko u ovoj državi, nema pravo da bilo kojem subjektu, pa i RTRS-u, naredi kome će da renta tu opremu, a naročito da je renta besplatno, bez utvrđenog cjenovnika" istakao je Zdravko Šavija, pomoćnik generalnog direktora RTRS za tehnologiju i razvoj.

Uprava RTRS-a RAK podsjeća i da je, prema ranijim odlukama, ta agencija bila u obavezi, da u slučaju smetnji zbog digitalnog emitovanja, izvrši preštimavanje analognih predajnika, poput K3, na drugi kanal dok proces digitalizacije ne bude završen. Ta obaveza, kaže Bošković, bila je fusnota, jedne od odluka Savjeta ministara. Te fusnote, upozorava, nema u najnovijem rješenju RAK-a, čime je agencija obavezu preštimavanja skinula sa sebe.