latinica  ћирилица
04/09/2017 |  15:17 ⇒ 18:25 | Autor: RTRS

Stanovnici Nevesinja dobijaju kvalitenu vodu za piće (VIDEO)

Nakon dugogodišenjih problema sa vodosnabdijevanjem, stanovnici Nevesinja napokon će dobiti kvalitenu vodu za piće.
Nevesinje - vodovod - Foto: RTRS
Nevesinje - vodovodFoto: RTRS

Restrikcije, voda sumnjivog kvaliteta, samo su neki od problema sa kojima se stanovnici svakodnevno suočavaju. Naredne godine - ovim problemima trebalo bi da dođe kraj. U Zovom Dolu počela je izgradnja cjevovoda, a voda bi se koristila sa vodozahvata Udbina.

Krak cjevovoda izgrađen je u okviru projekta HE Dabar, a novi vodovod bio bi priključen na čvorište u Zovom Dolu. Novi vovovod snabdijevaće vodom prateće objekte elektrane i potrošače u Nevesinju.

- Ovo je prvi prioritet Nevesinja. Ovim će biti riješen problem. Sa vodom iz Јame Udbina mi se snabdijevamo vodom iz jezera Alagovac. Ta voda nije ispravna - kaže načelnik Opštine Nevesinje Milenko Avdalović.

Da bi zadovoljili kvalitet vode sa vodozahvata Alagovac, Opština i Ministarstvo finansija raspisali su tender za izgradnju Fabrike vode.

- Postrojenjem za prečišćavanje vode na jezeru Alagovac smatram da ćemo konačno riješiti vodosnabdijevanje Nevesinja - naveo je direktor ЈP Vodovod Nevesinje Slaviša Soknić.

Vodovod iz pravca Udbine, jedan je od dva distributivna voda, iz koga bi Nevesinjci dobijali vodu. Gradiće se fazno, a u projekat su zajednički ušli preduzeće Hidroelektrane na Trebišnjici, Opština Nevesinje i Vlada Republike Srpske.

- Vjerovatno ćemo praviti veliki bazen, odakle bi se voda distribuirala u već postojeću vodovodnu mrežu u Nevesinju - dodao je Avdalović.

- Mi radimo cjevovod prema Nevesinju. Sljedeća faza, od planiranih dva miliona u ovoj godini, da se realizuje, do Nevesinja, do centralnog rezervoara - naglasio je izvršni direktor za proizvodnju i tehnička pitanja ZP HET a.d Trebinje Ilija Tamindžija.

Da bi bio priključen na postojeći vodovodni sistem, biće urađen poseban projekat. Dužina nove, primarne mreže je oko petnaest kilometara, a planirano ja da, sa Fabrikom vode, u funkciju bude stavljen do narednog ljeta.