X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
05/09/2017 |  15:37 | Izvor: RTRS

Nikada ne biste pretpostavili šta stvara želju za povrćem

Nova studija pokazala je da je želja za povrćem povezana sa dojenjem. Istraživači iz Centra za hemijska čula Monel u Filadelfiji su utvrdili da bebe tokom dojenja osećaju ukus povrća kroz mleko.
Hrana - Foto: telegraph
HranaFoto: telegraph

Kada dijete dođe u kontakt sa čvršćom hranom, ukusi više vrsta povrća budu jaki za njih. Međutim, ako su hranjeni majčinim mlekom, šok će biti manji po njihovo čulo ukusa.

"Svako čulno iskustvo bebe je jedinstveno, ali doživljaj ukusa njihove prve hrane zavisi od toga šta njihova mama jede", objašnjava vođa studije i biopsiholog Džuli Menela.

Kada trudna žena jede povrće, to utiče na plodovu vodu, a zatim i na njeno mlijeko, što pomaže bebi da se navikne na taj ukus.

Istraživači su zahtejvali od 97 žena da piju sok od cvekle, šargarepe ili celera, a zatim su pratili navike njihove dece u odrastanju.

Ispitanice su podijeljene u pet grupa: tri grupe žena pile su mjesec dana pola šolje soka prije dojenja, ali je svaka grupa počinjala u različito vrijeme – jedna grupa kada je beba imala dvije nedjelje, druga grupa kada je imala šest, a treća deset.

Četvrta grupa ispitanica sok je pila tri mjeseca dvije nedjelje nakon porođaja, dok je peta bila kontrolna grupa koja ovaj sok nije konzumirala.

Kada su bebe počele da jedu čvrstu hranu u osmom mjesecu, ponuđene su im žitarice, žitarice sa ukusom šargarepe i ukusom brokolija.

Vrijeme takođe igra bitnu ulogu, piše Independent. Bebe čije su majke najranije počele da piju sok od povrća jele su brže i više žitarica sa ukusom šargarepe.

Izvor: B92