latinica  ћирилица
05/09/2017 |  20:01 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Od naskuplje knjige na svijetu napravila tapete! (FOTO/VIDEO)

Јedna od najdragocenijih knjiga na svijetu mogla je biti prodata za sedam miliona funti, ali je njena vlasnica odlučila da je pametnije da od nje napravi tapete.
Јedna od najdragocjenijih knjiga (foto:laguna.rs) -
Јedna od najdragocjenijih knjiga (foto:laguna.rs)

Lejdi Izabela Hertford je jednostavno uzela makaze i uništila dragocjenu knjigu, za koju se sada vjeruje da je bila najskuplja na svijetu. To je uradila zato što je njenoj vili bilo potrebno preuređenje.

Tvrdoglava Izabela je to uradila još davne 1827. godine. Naime, ona je iskoristila 28 fotografija iz knjige "Ptičje vrste Amerike" kako bi od njih napravila tapete inspirisane Kinom za svoju kinesku sobu za crtanje u zamku u Lidsu.

Knjigu je dobila na poklon od svog ljubavnika, Princa od Velsa, koji je kasnije proglašen za kralja, DŽordža Četvrtog, sa kojim je imala dvanaestogodišnju aferu.

Postoji samo 119 primjeraka ove knjige, a jedan od njih je prodat za sedam miliona dolara na aukciji u Sotbiju 2010. godine.

Kurator izložbe Rejčel Konri opisala je sobu za crtanje kao izvanrednu, i dodala da "dekor čini prostoriju posebnom, zato što je veći dio dekoracije i većinu namještaja birala sama Lejdi Hertford".

Izvor: Agencije