latinica  ћирилица
10/09/2017 |  19:41 ⇒ 19:42 | Autor: RTRS

Čovjek koji je znao sve o svima - jedna je od najvećih misterija

"Niko nikad nije uspio da sazna sve o Tomu Korbaliju", napisao je novinar Imon DŽavers u članku za Bazfid.
Tom Korbali (Foto: Library of Congress/newser.com) -
Tom Korbali (Foto: Library of Congress/newser.com)

Uprkos tekstu od 10.000 riječi o muškarcu sa mnogim pofesijama - privatni detektiv, špijun, povjerenik - Imon DŽavers navodi da niko nikad neće uspjeti da sazna sve o Tomu Korbaliju.

Korbali je imao vrlo neobično djetinjstvo.

Kasnih dvadesetih, kada je imao 6 ili 7 godina, otet je jer njegov otac nije uspio da isplati dug. Njegova porodica, koja je držala agenciju za privatno istraživanje i čije su usluge koristili brojni političari i ugledni građani, pobrinula se za to da se dječak bezbijedno vrati kući.

Korbali je kasnije nekoliko puta uhvaćen na brodovima kao slijepi putnik, a u 22. godini postigao je "skoro nemoguće": otpušten je iz vojne službe tokom Drugog svjetskog rata zbog lošeg vladanja.

U poslijeratnoj Njemačkoj bio je američki špijun, a kada se vratio u SAD - dobro odjeven i uvijek okružen damama - iskoristio je svoje špijunske sposobnosti za bavljenje detektivskim poslom.

Korbali se tako našao rame uz rame sa mnogim filmskim zvijezdama i političarima - uključujući trenutnog predsjednika SAD Donalda Trampa, kako bi sakupio što više povjerljivih informacija koje je prodavao američkoj eliti po vrlo visokim cijenama.

FBI takođe sumnja da je zarađivao na prevarama u vezi sa osiguranjem i proslijeđivao novac u švajcarske banke.

Ono što je najzanimljivije jeste da je Korbali uvijek bio i ostao prava enigma, prenosi Njuzer.

Primjera radi, u trenutku njegove smrti 2004. godine, u njegovom sefu u Londonu ponađeno je mlijeko za kafu, lažan britanski pasoš i ključ, piše DŽavers.

Iako se nagađa da su služili poput neke vrste prve pomoći za slučaj bjekstva, niko nikada nije uspio da riješi misteriju.

Izvor: Agencije