latinica  ћирилица
14/09/2017 |  19:42 ⇒ 15/09/2017 | 08:00 | Autor: RTRS

Novi skandal - Crnatkovi službenici o Kosovu pišu kao o nezavisnoj državi! (VIDEO)

Kakva država - takva diplomatija. Mnogi tvrde da je u rasulu i jedno i drugo. Dok ministar Igor Crnadak putuje po svijetu, njegovi službenici u Ministarstvu o Kosovu pišu kao o suverenoj i nezavisnoj državi. U Pečatu otkrivamo interni dokument kojim se pozivaju kandidati MIP-a i DKP mreže da se usavršavaju na Akademiji Ministarstva inostranih poslova Kosova u Prizrenu. Kada je "pukla bruka" dokument, je poništen, a za ministra ovo je sve samo tehnička greška.
Interni dokument kojim se pozivaju kandidati MIP-a i DKP mreže da se usavršavaju na Kosovu - Foto: RTRS
Interni dokument kojim se pozivaju kandidati MIP-a i DKP mreže da se usavršavaju na KosovuFoto: RTRS

Dok se Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, pripremao da posjeti BiH u namjeri da u Sarajevu prenese poruku, da u Srbiji BiH ima pravog i iskrenog prijatelja, Crnatkovi službenici „iskreno“ prijateljstvo traže na drugoj strani.

Našli su ga u samoproglašenoj Republici Kosovo, čiju nezavisnost BiH, zbog stava Republike Srpske, nikad nije priznala. I tu ništa ne bi bilo sporno da se nije pojavio dokument koji je potpisao načelnik odjeljenja za diplomatsku obuku Mihajlo Sužnjević, a koji predstavlja svojevrsno priznanje nezavisnosti Kosova.

Konkurs za učešće u diplomatskoj školi u Prizrenu, Crnatkovi saradnici proslijedili su na brojne adrese u DKM mreži.
"Diplomatska akademija Ministarstva inostranih poslova Republike Kosovo organizuje školu `Ljudska prava i demokratija` koja će biti održatana u periodu od 1. do 6. oktobra 2017. godine".

Neuobičajeno i nedopustivo je da bilo koja institucija u BiH ili entitetima koristi termin "Republika Kosovo“, jer BiH nije priznala jednostrano otcjepljenje Kosova od Srbije, upozorio je čovjek koji je cijeli radni vijek proveo u diplomatiji, a u dva mandata bio i ministar spoljnih poslova Savezne Republike Јugoslavije, Živadin Јovanović.

Bivšeg diplomatu smo pitali, kakve bi reakcije uslijedile da se nešto slično desilo u Grčkoj po pitanju Makedonije.

"To je nedopustivo, i to se u ozbiljnim zemljama kao što je Grčka, ne može desiti. Zato je potrebno da institucije BiH utvrde kako je moguće da u uslovima kada BiH ne priznaje Kosovo kao državu, neko u BiH komunicira i to pisanim putem o Kosovu kao republici, kao nezavisnoj državi. U interesu ugleda i ozbiljnosti Republike BiH, potrebno je  utvrditi odgovornost i utvrditi tačno kako je moguće da MIP u internoj komunikaciji tretira Kosovo kao Republiku i naziva ga nezavisnom državom".

U BiH sve je moguće. Umjesto diplomatije  - „spletke“ i „podvale“. Komunikacija i koordinacija, gotovo da i ne postoji. Iz skromnog 15-godišnjeg iskustva u bh. diplomatiji Ana Trišić Babić primjećuje da je gotovo u potpunosti izostala komunikacija, kako u MIP-u, tako i Savjetu ministara, Predsjedništvu BiH - a već tri godine koordinacije nema između Sarajeva i Banjaluke.

Dok su pojedinci aplaudirali i pozivali kandidate da se jave na konkurs u bratski im Prizren, našu južnu srpsku pokrajinu, saznajemo, da je bilo i onih koji su se bukvalno „zgražavali“ na podvale „probosanskih“ kadrova.

Kada je pukla bruka, akt je povučen i poništen uz obrazloženje da je to „tehnička greška“ i da je u suprotnosti sa utvrđenom spoljnom politikom, što nam je potvrđeno i u kabinetu ministra Crnatka.

"Dokument na koji se pozivate nastao je kao posljedica tehničke greške i kao takav nije mogao proizvesti, niti je proizveo bilo kakvo pravno dejstvo. Istog dana kada je prijedlog dokumenta nastao, izdato je službeno obavještenje Ministarstva o poništenju istog, jer je tekst preloženog dokumenta u suprotnosti sa zvaničnom politikom BiH".

Sve i da je "tehnička greška", zbog toga bi neko u MIP-u morao da odgovara, upozoravaju bivše diplomate. 

"I taj načelnik je morao od nekoga da dobije ulazni akt. Onog trenutka kad je on dobio ulazni akt, to je za njega bio signal da akt može da ide dalje u obradu bez nekog posebnog razmišljanja, bez postojanja instrukcija, nepostojanja dogovora MVP", ističe Trišić Babić.

"Meni kao diplomati zvuči malo neobično da kadrovi iz BiH nemaju gdje već da se usavršavaju na Diplomatskoj akademiji Republike Kosovo u Prizrenu“, dodaje Živadin Јovanović.

Neobično i nelogično je i to što je javnost još bez odgovora i kada je riječ o „aferi pismo“ jer je ambasadorka BiH u Holandiji Mirsada Čolaković odbila da pismo ministra Igora Crnatka, u vezi sa revizijom presude po tužbi BiH protiv Srbije, proslijedi Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Obećao je ministar Crnadak da će nadležne institucije istražiti i ratnu ulogu Zorana Perkovića koga je premjestio u Beograd za otpravnika poslova u Ambasadi BiH. O Perkovićevom liku i djelu uveliko su pisali mediji u Hrvatskoj i Srbiji, navodeći da je riječ o čovjeku koji je pravno maltretirao Srbe povratnike u Sarajevu. Perković je godinama bio na sudu sa srpskim bračnim parom Zubić kojima je u Sarajevu oteo stan. 

Igor Crnadak je još u julu mjesecu ove godine rekao da će vrlo brzo situacija oko toga biti jasna.

"Vi znate moj stav otpočetka. Јa sam, na kraju krajeva, zajedno sa tužiocima učestvovao u onom slučaju u Parizu i apsolutno niko, ali baš niko, neće biti zaštićen. Nema razloga da bude zaštićen ni Zoran Perković“, rekao je Crnadak.

Јoš ništa nema od najavljene ministrove istrage. I dalje ostaje nejasno kako je moguće da Crnadak u Beograd pošalje Perkovića, progonitelja srpskog bračnog para Zubić. Tamo gdje su Zubići živjeli kao izbjeglice u prihvatilištvu, Perković živi kao gospodin sa visokom platom i ugodnim životom!

Ovakvi skandali odavno su prestali da zabavljaju bh.javnost, jer je imidž Bosne i Hercegovine u svijetu sve lošiji!