latinica  ћирилица
15/09/2017 |  10:13 ⇒ 10:14 | Autor: RTRS

Test krvi koji otkriva Alchajmerovu bolest

Eksperimentalni test krvi može sa priličnom preciznošću da dijagnostikuje Alchajmerovu bolesti, najčešći oblik demencije, tvrdi se u studiji objavljenoj u američkom Zborniku radova Nacionalne akademije nauka.

Iako je još u fazi ispitivanja, test bi jednom mogao da se koristi kako bi se dijagnostikovale druge degenerativne bolesti mozga, i čak i blago kognitivno oštećenje nastalo kao posljedica povrede glave.

Istraživači kažu da su korišćenjem testa uspjeli da identifikuju pacijente sa Alchajmerom sa preciznošću od 86 procenata. Testom je takođe razlikovan Alchajmer od demencije sa Levi tijelima, vrlo sličnog stanja, sa 90 odsto preciznosti.

Preciznost ovog testa znatno je veća od ostalih, kaže profesor Frensis Martin sa Univerziteta Central Lankašir, dodajući da je u pitanju vrlo jednostavan test.

Danas postoji samo jedan siguran test za Alchajmerovu bolest: posthumno ispitivanje mozga.

Dok je pacijent živ, dijagnoza se uspostavlja na osnovu pažljivog pregleda svih simptoma, kao i na osnovu skenerskog snimka mozga, ali i mentalnog testiranja. Takav metod je je spor i skup, tako da se stalno razvijaju testovi koji bi olakšali uspostavljanje dijagnoze u kratkom vremenu.

Izvor: B92, nedeljnik.rs