latinica  ћирилица
18/09/2017 |  13:01 ⇒ 14:29 | Autor: RTRS

Đokić: Dogovori sa Srbijom o proširenju saradnje

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas u Bijeljini da je neophodno detaljnije sagledati mogućnosti unapređenja saradnje Srbije i Srpske u vezi sa kvalitetnijim iskorišćavanjem kapaciteta namjenske industrije.
Bijeljina - Orao - Foto: SRNA
Bijeljina - OraoFoto: SRNA

Nakon sastanka sa predstavnicima Ministarstva odbrane Srbije i rukovodstvom preduzeća "Orao" iz Bijeljine, Đokić je rekao da će delegacija Srbije od danas i u naredna dva dana biti u "Orlu", u Fabrici motora specijalne namjene na Palama i u "Kosmosu", a sutra će ovu delegaciju u Banjaluci predvoditi ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

"Cilj nam je da sa ovim ministarstvom sagledamo detaljno mogućnosti unapređenja saradnje Srbije i Srpske. Neophodno je sagledati mogućnosti saradnje na nekim novim projektima, proširenja saradnje u okviru postojećih projekata koji se dugi niz godina zajedno realizuju", naglasio je Đokić.

On je istakao da je na današnjem sastanku već dobijena saglasnost i potvrda o takvoj spremnosti, a da će detaljno sagledavanje postojećih kapaciteta i svega što je u vezi sa tim moguće učiniti biti nastavljeno u pregovorima sutra sa ministrom Vulinom.

"Uvjeren sam da ćemo u narednom periodu biti u prilici da donesemo vrlo jasne izvršne odluke koje će biti obavezujuće, kako za nas u Srpskoj i našu Vladu, tako i za Vladu Srbije, te da u tom smislu otvorimo novu stranicu saradanje naša tri preduzeća sa istim preduzećima ili sa sektorom namjenske industrije u Srbiji", rekao je Đokić novinarima.

Direktor kompanije "Orao" iz Bijeljine Milan Prica rekao je da je neophodna saradnja sa onima sa kojima se sarađivalo, sa Srbijom, sve vrijeme i u bivšoj Јugoslaviji.

Prica je napomenuo da se "Orao" bavi djelatnošću kojom se ne bavi niko na ovim prostorima, i da bi opstali, kaže, neophodno je sarađivati sa onima koji su jaki i moćni, prije svega u obrazovanju za rad u ovoj oblasti.

"Vazduhoplovni smjer postoji samo u Beogradu, postoji institut... Ova firma ne može raditi od 1992. godine bez podrške takvih institucija. Ovo je jedan od načina da se to ojača, osposobi, a i da se uđe u investicije za nove programe, bez kojih vazduhoplovni zavod `Orao` nema budućnosti", rekao je Prica nakon sastanka.

On je napomenuo da se "Orao" i održao "nauštrb" radnika sa manjim platama i kašnjenjima, ali je to bio jedini način, o čemu je postojala svijest, da se jedino na taj način može opstati.

Prica je istakao da je i zbog toga veoma značajan razgovor sa predstavnicima Ministarstva odbrane Srbije, te izrazio očekivanje da će rezultata dogovora biti na nivou vlada, ali i ostalih koji su za to odgovorni.

Pomoćnik ministra odbrane u Vladi Srbije Nenad Miloradović rekao je da je "Orao" jedna od najboljih fabrika mašinske industrije na Balkanu, te da u njoj postoje tehnologije koje ne postoje u širem području jugoistočne Evrope.

"Ona je, kao takva, od strateškog značaja za Ministarstvo odbrane Srbije, a i za odbrambenu industriju Srbije. Ministarstvo odbrane ima već dosta posla sa `Orlom`, a u narednom periodu se očekuje povećanje te dinamike", naglasio je Miloradović.

On je istakao da Ministarstvo odbrane Srbije namjerava da poveća broj ugovora sa "Orlom", a razmatraju i još neke mogućnosti za unapređenje sposobnosti "Orla" za njegovo dugoročno obezbjeđivanje, i u tehnološkom, i u poslovnom smislu.

Nakon sastanka ministar i pomoćnik ministra su, zajedno sa rukovodstvom "Orla", obišli proizvodne pogone ove vazduhoplovnog preduzeća.

Izvor: Srna