X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
27/09/2017 |  13:42 ⇒ 13:42 | Izvor: RTRS

Šta krije Zelandija, osmi Zemljin kontinent?

Zelandija, čija je površina oko pet miliona kvadratnih kilometara, posebnim kontinentom proglašena je početkom godine, pošto su naučnici otkrili da ispunjava sve neophodne kriterijume.
Novi kontinent Zelandija (Foto:  Nick Mortimer et al, doi: 10.1130/GSATG321A.1.) -
Novi kontinent Zelandija (Foto: Nick Mortimer et al, doi: 10.1130/GSATG321A.1.)

Riječ je o specifičnoj geologiji, nadmorskoj visini iznad okoline i kori koja je deblja od običnog morskog dna.

Nekada je bila dio drevnog superkontinenta Gondvane, koji se raspao prije oko 180 miliona godina, a vjeruje se da se Zelandija odvojila od Australije i Antarktika oko 100 miliona godina kasnije.

Dvomjesečna naučna ekspedicija sada je otkrila oko 70 miliona godina stare tajne Zelandije, skrivenog kontinenta u Јužnom Pacifiku.

Bušenjem morskog dna na šest različitih lokacija, na dubinama većim od 1.250 metara, naučnici su sakupili više od 8.000 primjeraka i stotine fosilnih vrsta i zabilježili istorijske promjene u geografiji, vulkanizmu i klimi Zelandije.

Sa više od 90 odsto teritorije ispod površine vode, kontinent obuhvata ostrvo Lord Hau na istočnoj obali Australije, francusku teritoriju Nove Kaledonije i Novi Zeland.

Naučnik Džerald Dikens a američkog Univerziteta Rajs rekao je da je otkriće mikroskopskih školjki, organizama koji su živjeli u toplim plićacima mora, pokazalo da su se geografija i klima Zelandije u prošlosti dramatično razlikovale.

Ekspedicija je pružila uvid u geološke promjene Zemlje, uključujući i promjene kretanja tektonskih ploča Zemlje, promejne u cirkulaciji okeana i globalnoj klimi.

Velike geografske promjene u sjevernoj Zelandiji, koja je približno iste veličine kao Indija, omogućavaju pretpostavke za razumijevanje pitanja poput onog kako su se biljke i životinje raširile i evoluirale u Јužnom Pacifiku.

Izvor: Sputnjik