latinica  ћирилица
05/10/2017 |  10:57 ⇒ 12:36 | Autor: RTRS

Održana javna rasprava o Nacrtu zakona o srednjem obrazovanju

U administrativnom centru Vlade Srpske održana je javna rasprava o Nacrtu zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju.
Јavna rasprava o obrazovanju - Foto: RTRS
Јavna rasprava o obrazovanjuFoto: RTRS

Јavnoj raspravi su prisustvovali pomoćnik ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Radmila Kočić Ćućić, savjetnik ministra za obrazovanje Slavica Kuprešanin te predstavnici odjeljenja za srednje obrazovanje i vaspitanje.

Kuprešanin je na konferenciji za medije, rekla da su javne rasprave o nacrtu ovog zakona počele nakon zaključka Narodne skupštine, donesenog 13. septembra, te da je ova peta rasprava, nakon koje će uslijediti još dvije- u Trebinju i Istočnom Sarajevu.

Ona je rekla da je 13. oktobar krajnji rok za provođenje javne rasprave, te da se očekuje da će ovaj nacrt zakona u novembru biti upućen Vladi Srpske, a potom u NSRS.

Navela je da su svi učesnici pozitivno ocijenili Nacrt zakona i ponuđena rješenja, te da značajnijih primjedbi do sada nije bilo, jer su svi prijedlozi u prednacrtu usvojeni.

- Najveći broj odredbi odnosi se na srednje stručno obrazovanje, a druga bitna stvar je da je ovim zakonom zadovoljen zahtjev tržišta rada, jer će svaki budući srednjoškolac koji stekne treći ili četvrti stepen imati kvalifikacije koje traži tržište - rekla je Kuprešanin.

- Јedno od zakonskih rješenja koje je imalo najviše pozitivnog odjeka je obavezna praktična nastava u trajanju od dvije nedjelje u svim stručnim i tehničkim školama i to tako da škole učenicima obezbijede dvije sedmice prakse u stvarnom ambijentu za koji se školuju - dodala je ona.

Ljuban Bajić, predsjedink Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije, rekao je da je Nacrt zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju dobar i da su sve sugestije već usvojene u prednacrtu.

- Rješenje o praktičnoj nastavi za srednje stručne škole je jako dobro rješenje, vidjećemo na koji način će u praksi zaživjeti, odnosno na koji način će škole provesti tu odredbu u saradnji sa tržistem rada - rekao je Bajić.

Vlada Srpske je krajem avgusta utvrdila Nacrt zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju s ciljem otklanjanja uočenih nedorečenosti, što efikasnije primjene zakona u praksi, te iznalaženja novih zakonskih rješenja.

Izradi novog teksta Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju pristupilo se, imajući u vidu da postoji potreba da se pojedine odredbe Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju preciznije definišu.

Potrebu i inicijativu za adekvatnijim i sveobuhvatnijim uređenjem pojedinih pitanja predmetne oblasti iskazale su škole, Ministarstvo prosvjete i kulture, te drugi društveni partneri u oblasti srednjeg obrazovanja i vaspitanja.