X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
13/10/2017 |  09:03 ⇒ 09:07 | Izvor: RTRS

Uralska sova viđena u Banjaluci

U Banjaluci, u blizini Ulice Јovana Dučića, juče je viđena rijetka vrsta sove - uralska ili dugorepa, saopšteno je iz banjalučkog Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta.
Uralska sova (Foto: http://robertbrezigar.si) -
Uralska sova (Foto: http://robertbrezigar.si)

"Građani su nam juče ujutro javili da se na više lokacija u centru Banjaluke viđa krupna sova, koju proganjaju vrane i druge gradske ptice. Ustanovili smo da je riječ o rijetkoj i malobrojnoj vrsti – dugorepa sova /Strix uralensis/, drugoj po veličini sovi, koja se kod nas može naći", navode iz Društva.

Kada su se uvjerili da sova nije povrijeđena, članovi Društva su je, izbjegavajući hvatanje, naveli da napusti centar, kako se ne bi povrijedila. Iz Društva ocjenjuju da je riječ o mladoj ptici, koje starije sove proganjaju sa svojih teritorija, a približavaju se gradovima u potrazi za hranom.

Iz Društva podsjećaju da je ova vrsta sove zakonom zaštićena i apeluju da ukoliko građani dođu u situaciju da vide povrijeđenu jedinku obavijeste Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta iz Banjaluke, ali da je nikako ne hvataju i ne uznemiravaju, jer bi se mogla osjetiti ugroženom i povrijediti nekog.

"Uralska sova gnijezdi se u brdskim i planinskim šumama i kao krupna vrsta naraste do 50-60 centimetara dužine sa rasponom krila do 130 centimetara", pojašnjavaju iz Društva.

Starije ptice su jako agresivne u toku odgajanja mladih. Hrane se pretežno glodarima i to puhovima, voluharicama, miševima, pacovima..., pa su zbog ishrane jako korisne životinje".

Izvor: SRNA