latinica  ћирилица
16/10/2017 |  18:44 ⇒ 17/10/2017 | 07:31 | Autor: RTRS

Kako do grijanja za manje novca? (VIDEO)

Računi za komunalne troškove i ove zime mnogima bi mogli zadati glavobolje, jer su i energenti svakim danom sve skuplji.
Grijanje za malo para - Foto: RTRS
Grijanje za malo paraFoto: RTRS

Јedan Prijedorčanin, ipak građanima nudi kvalitetnu uslugu za manje novca.

Slušajući godinama o eko toplanama i grijanju, Besim Grozdanić došao je na ideju da napravi jednu takvu, ali znatno manju i ekonomičniju. Ideja, proizvodnja, montaža i na kraju usluga – sve je domaćih ruku djelo, ništa nije uvezeno.

- U odnosu na bilo koje drugo grijanje koje možda košta 140 KM po megavat času, mi tu istu energiju i uslugu možemo pružiti za recimo 100 km po megavat času, kaže Besim Grozdanić, idejni tvorac eko peći.

Opisavši svoj proizvod kao minitoplanu, Besim tvrdi da kotlovnica ove jačine, koje mogu da griju više od 120 stanova, u Evropi nema. Riječ je o takozvanoj pirolizi, gdje se spaljuje gas i dim koji ispušta energent, što cijeli proces čini potpuno ekološkim.

- Mi smo uspjeli da napravimo eko kotao – peć, koja može da koristi bio masu, nešto što je u principu otpad što zagađuje šumu, ističe Kemal Јakupović, mašinski inžinjer.

Kao energent, koristi se obično šiblje, koje mnogi pale, ne znajući da od toga mogu da se griju. Korisnici grijanje mogu imati, bez obzira na to da li peć radi. Tajna je u spremniku koji čuva vrelu vodu, i po potrebi je šalje u radijatore.

- Ovim postupkom se ustvari dobija gorivo koje je sa postupkom obrade znatno jednostavnije od postojećih goriva na bio-masu kao što su briket, pelet i drugi, naglašava Pero Petrović, profesor na Mašinskom fakultetu u Banjaluci na predmetima grijanje, klimatizacija i termodinamika.

Iako mlada na domaćem tržištu, ideja o mini toplani već je naišla na odobrenje u stručnoj javnosti. Investitori su već počeli da je koriste kao jedini izvor grijanja.

- Želimo da gradimo naselje koje će biti zdravo za stanovništvo ali i za grad. U tom pogledu smo se vodili kvalitetom vazduha, kvalitetom isporuke grijanja a naravno i cijenom, koja je moram reći daleko povoljnija u odnosu na druge sisteme,  poručuje Borjana Malčić Savić, arhitekta.

Da bi ovo mogao da bude model za čitava naselja pokazuju i primjeri u Evropi. Gornja Austrija, ulaganjem 200 miliona evra u grijanje na biomasu, uštedjela je čak milijardu evra na godišnjem nivou. Srpska bi na ovaj način, prema nekim procjenama, na godišnjem nivou mogla da uštedi i do 100 miliona maraka.