latinica  ћирилица
17/10/2017 |  08:06 ⇒ 08:10 | Autor: RTRS

Čuvena Ćilibarska soba zakopana u pećini?

Ćilibarska soba bi mogla biti sakrivena u jednoj od pećina Rudarskih planina na jugu Saksonije, nedaleko od Drezdena, saopštili su Dejli mejlu trojica njemačkih istraživača.
Soba od ćilibara (Foto:Sputnik/ Dmitrij Korobejnikov) -
Soba od ćilibara (Foto:Sputnik/ Dmitrij Korobejnikov)

Leonard Blume, Ginter Ekard i Peter Lor započeli su potragu za ćilibarskom sobom nakon što su dobili informacije od "pouzdanog izvora" da se legendarna soba nalazi kod Drezdena. Lor je uz pomoć radara skenirao tlo pećine Princa i otkrio šupljine koje liče na bunker.

- Na zidovima smo našli tragove od čeličnih kablova koji su se koristili za spuštanje tereta na dubinu. Prema podacima georadara, pod pećinom se krije sistem tajnih tunela - tvrdi Ekard.

Prvo pominjanje ove pećine datira još iz 1455. godine, ali nema nikakvih podataka u arhivama o vremenu Trećeg rajha. Po mišljenju istraživača, to govori da su informacije bile uništene. Prema riječima Lora, u prilog teoriji da se Ćilibarska soba nalazi u pećini Princa govori činjenica da se nedaleko od nje nalazila željeznička stanica u kojoj je u aprilu 1945. godine bio primijećen voz iz Kenigzberga. On takođe smatra da se u pećinama može nalaziti i blago posljednjeg cara Njemačkog carstva, Vilhelma II. Trenutno istraživači traže novčana sredstva za nastavak istraživanja.

Ranije su poljski arheolozi saopštili da bi Ćilibarska soba mogla da bude sakrivena pored zamka u gradu Paslenk. Do takvih su zaključaka došli poslije istraživanja okolne teritorije uz pomoć georadara i tomografa. Početak iskopavanja planiran je za ovo ljeto.

Njemačka vojska je 1941. godine odnijela sobu iz Carskoselskog dvorca i prenijela je u Kenigzberg. Ćilibarski pano je smješten u Kraljevski zamak u prestonici Istočne Pruske.

Prilikom povlačenja Vermahta na proljeće 1945. godine, soba je nestala bez traga. Kao moguća mjesta na kojima bi blago moglo da bude sakriveno spominju se Kalinjingradska oblast, Njemačka, Poljska i Češka.

Izvor: Sputnjik