latinica  ћирилица
18/10/2017 |  09:22 | Autor: RTRS

Epidemija malih boginja na Kosovu, jedno dijete umrlo

U Prištini male boginje ima oko 100 građana, a morbile su odnijele i jedan dečji život, prenosi RTS. Epidemija i u srpskim enklavama.
Vakcinacija - Foto: ilustracija
VakcinacijaFoto: ilustracija

Epidemija je zabeležena poslije 16 godina. Zavod za javno zdravlje Kosovka Mitrovica prijavio je Batutu četvoro oboljelih, dok je osmoro lica bilo u dodiru sa oboljelima. Zbog toga je počela primjena mjera pojačanog nadzora na teritriji cijele zemlje, i vanredna vakcinacija nevakcinisanih, za početak u Gračanici i okolini.

Kada se prijavi epidemija zarazne bolesti, pojačan nadzor podrazumeva hitnu prijavu sumnje na obolijevanje, laboratorijsko ispitivanje i analizu slučajeva, odgovarajuće bolničko liječenje, a pre svega hitnu vakcinaciju, prije svega djece u drugoj i sedmoj godini života. Takve mjere sada primjenjuje i Dom zdravlja u Gračanici, navodi RTS.

"Napravili smo reviziju centralne kartoteteke u Gračanici i u lokalnim ambulantama, u Lapljem Selu, Čaglavici, u trijaži su obuhvaćena djeca 0-18 godina", ukazuje pedijatar Sonja Rakočević.

Četvoro oboljelih koje je prijavio Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, nalazi se na bolničkom liječenju.

Prema riječima epidemiologa Goranke Lončarević sa Instituta "Batut", riječ je o osobama koje su nevakcinisane ili nepotpuno vakcinisane, koje su hopsitalizovane ali u dobrom opštem stanju.

"Trinaestog oktobra prijavljen je slučaj u Vranju, sa teritorije Opštine Bujanovac, analize su u toku, i pošto je osoba bila u kontaktu sa oboljelima u Prištini, za očekivati je da to bude slučaj morbila", dodaje Lončarevićeva.

Taj student smješten je na Infektivnoj klinici u Vranju, gdej vejruju da će poslije ljetne pauze i godišnjih odmora roditelji ponovo početi da dovode djecu da prime vakcine, prije svih MMR, koja štiti i od malih boginja.

"Ono što je bitno je da je procenat vakcinisane djece solidan", navodi Јadranka Ajanović, direktorka DZ u Vranju.

"Malo je onih koji neće uopšte, oni potpišu izjavu, i prihvataju time odgovornost", ukazuje Nevena Sabljić, načelnica Dečjeg dispanzera DZ Јagodina.

Većina nema dilemu da je vakcinacija neophodna. Ipak epidemiolozi upozoravju da nismo kolektivno zaštićeni jer je ukupni procenat vakcinisanog stanovništva, daleko od zadovoljavajućeg. Najmanje vakcinisanih je u Nišu, Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.

"Od 2016. ima 9.000 oboljelih. U Ruminiji 43 smrtna ishoda, epidemiija je u Makedoniji, Austriji i rizik od transmisije postoji, posebno u ovom jesenjem periodu", upozorava Goranka Lončarević.

Od početka godine, Inspekcija Ministarstva zdravlja podnijela je 305 prekršajnih prijava protiv roditelja koji nisu vakcinisali dijete.

Izvor: RTS