latinica  ћирилица
24/10/2017 |  11:31 ⇒ 11:33 | Autor: RTRS

Zašto je važno dovesti hormone u ravnotežu?

Kada su hormoni u ravnoteži, osjećamo se vitalno i zdravo, ali kada nisu, patiće čitavo tijelo.
Zdravlje (Foto:muskimagazin.com) - Foto: ilustracija
Zdravlje (Foto:muskimagazin.com)Foto: ilustracija

Doktorica Sanja Toljan u svojoj knjizi "Čudesna moć hormona" piše zašto je važno dovesti hormone u ravnotežu.

"Kada muškarac jednom oboli od bolesti kao što je, na primjer, karcinom prostate, on dobija tzv. antiandrogenu terapiju, što znači da ne samo da mu se ne nadoknađuju hormoni, nego se ono malo hormona što mu je ostalo u tijelu još i blokira lijekovima. A to dovodi do toga da tada, kada treba biti najjači da se oslobodi tumora, tijelo ostaje na nuli s hormonima", piše Topljan.

Ona dodaje da lišiti muškarca testosterona znači "izduvati ga kao balon" i "nabaciti" mu još koju bolest na vrat.

"Baš u trenutku kada mu treba snage za borbu, nauka će mu oduzeti oružje. Ono što vrijedi za žene na antihormonalnoj terapiji, vrijedi i za muškarce – moraju znati da dovođenjem u ravnotežu kortizola, hormona štitne žlijezde, melatonina, hormona rasta, estradiola i progesterona, mogu blokadu testosterona puno bolje prebroditi. To znači da moraju da paze na ishranu, imaju redovan ritam spavanja, da se odmaraju i uzimaju dodatke ishrani."

U svijetu postoje bolnice koje se bave holističkim liječenjem i koje pacijente podučavaju kako ponovo da dođu do zdravlja i kako da ga održavaju. Ona dodaje i da su nivoi hormona testosterona u krvi muškaraca današnjice znatno niži nego kod muškaraca koji su živjeli prije sto godina, pokazale su to neke istorijske studije.

"To ne bi trebalo da se zaboravi jer dokazuje da zbog današnjeg stila života, gubimo svoje prirodne predispozicije. Srećom, a zahvaljujući napretku medicine i nauke, i taj 'evolucioni' nedostatak, može da se relativno lako nadoknadi."

Kako se nadoknađuje testosteron

"Sa nadoknadom testosterona, trebalo bi započeti kad se simptomi niskog nivoa testosterona podudaraju s niskim nivoima slobodnog testosterona u krvi. Svakako je najbolje, kao i kod žena, polne hormone nadoknaditi transdermalno, tj. hormonskom kremom, ali i intramuskularnim depo-preparatima, dakle injekcijama, kojima mnogi moji pacijenti daju prednost. Čini se da je, za razliku od žena koje vole da njeguju kožu, muškarcima ritual nanošenja hormonske kreme naporan, pa radije biraju jednostavniji pristup. Injekcije se moraju primati u vremenskim razmacima."

Treba imati u vidu i da svaka hormonska terapija ima svoje indikacije i kontraindikacije, kako kod žena, tako i kod muškaraca.

Fitoterapija kao balans

Produkciju hormona moguće je uravnotežiti biljkama. Medicinska nauka zna i dokazala je da biljke imaju uticaj na erektilnu disfunkciju i održavanje zdravlja prostate, dva velika problema muškog zdravlja.

Izvor: B92