X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
31/10/2017 |  10:41 ⇒ 10:46 | Izvor: RTRS

Mrtvi lama koji nije umro!?

Budistički sveštenik /lama/ iz ruske Burjatije, Daši-Doržo Itigelov, umro je prije 90 godina, njegovo tijelo je mumifikovano, ali neki neobični pokazatelji sugerišu da je on, možda, i dalje živ.
Daši Doržo Itigelov - Foto: blic.rs
Daši Doržo ItigelovFoto: blic.rs

Prije 90 godina, lama je sjeo u "pozu lotosa", okupio svoje učenike, zamolio ih da se mole za njega i "otišao u nirvanu", odnosno umro.

"Posjetite i pogledajte moje tijelo kroz 30 godina, a kroz 75 godina ga izvadite iz zemlje", rekao je tada on.

U tom sjedećem položaju Itigelov je premješten u kovčeg od kedrovog drveta i posut solju, kako je i zatražio.

Ekspertiza Itigelovljevog tijela je posljednji put rađena 2005. godine, nakon čega su budistički sveštenici striktno zabranili bilo kakvo provjeravanje i fotografisanje.

Poslije prvog otvaranja kovčega, zabilježeno je da su lamini zglobovi, navodno, bili pokretljivi, koža je i dalje bila elastična, a u predjelu srca se osjećala toplota. Promijenili su mu odijelo i ponovo ga zakopali, što je ponovljeno 1973. godine.

Kao što je Itigelov i zatražio, 2002. godine su ga u sanduku izvadili iz zemlje i prenijeli u Ivolginski dacan /budistički manastir blizu Ulan-Udea/.

Ujutro je došao vještak sudske medicine i sanduk je otvoren. So mu je bila do ramena, a glava je, po riječima svjedoka, izgledala kao da je živ.

"Unutrašnji organi su mu sačuvani, kao i oči. Nedavno je jedan stručnjak rekao da Itigelov ima tijelo čovjeka koji je umro prije nekoliko časova", ističe Јanžima Vasiljeva, direktor Instituta "Pandito Hambo" lame Itigelova.

Otkako je izvađeno iz sarkofaga, tijelo svake godine dobija po dva kilograma, a za šest godina postalo je teže za deset kilograma. Ponekad se na tijelu primjećuje vlaga koja podsjeća na znoj.

Međutim, te pojave naučnici objašnjavaju činjenicom da je lama jeo mnogo mahuna, u kojima ima broma, koji može da smanji osjetljivost organizma i ograniči stimulativne impulse spolja, a da gotovo ne utiče na dijelove mozga koji su zaduženi za disanje i krvotok.

Kako navodi "Ruski vjesnik", naučnici pretpostavljaju da je Itigelov pomoću samohipnoze isključio funkcije svoga organizma zadužene za razmjenu energije.

Zatim je ušao u duboku meditaciju, zatim u anabiozu, poslije čega je nastupila smrt.

U monaškim pričama se o ovom čovjeku pominju mnoge nevjerovatne činjenice, poput legende da se voda pred njim razdvojila.

Izvor: SRNA