latinica  ћирилица
01/11/2017 |  20:10 | Autor: RTRS

Šta sve može pola sata hodanja?

Јedan danski centar za aktivno zdravlje objavio je ovih dana podatke koji su obradovali mnoge Dance, naročito one koji nisu u najboljim odnosima sa trčanjem ili mašinama za fitnes koje zahtijevaju veće napore.
Hodanje - Foto: Getty Images
HodanjeFoto: Getty Images

Radi se o zaključku da je hodanje u velikom broju slučajeva spas za bolje zdravlje i duži život, samo pola sata hodanja dnevno čini veliku razliku, a što se duže hoda to su i rezultati bolji.

Naravno, tempo u toku hodanja igra značajnu ulogu. Iako je bilo kakvo hodanje bolje od sjedenja ispred ekrana, stručnjaci preporučuju pola sata hodanja u naizmjeničnom tempu. Tri minuta normalnim korakom, tri minuta žustrim korakom i rezultati neće izostati. Ovo žustrije se misli na hod pri kojem se malo zadišemo. Hodanje u intervalima je zapravo jako efikasno i osim kondicije pokazuje rezultate u gubitku težine kao i u smanjenju opasnih naslaga sala oko stomaka i oko naših unutrašnjih organa koje se tope prilikom hoda.

Profesorica iz Kopenhagena Bente Klarlund koja se bavi istraživanjem zdravlja i rekreacije ima jedno pravilo koje kaže: Prilikom hoda gubi se težina u kalorijama po kilometru hoda. Ako čovjek važe 70 kilograma, sagori 70 kalorija po kilometru. Ako osoba svakog dana prepješači pet kilometara cijeli mjesec dana, može izgubiti dva kilograma, a sve ovo pod uslovom da se nakon šetnje ne nagrađujemo prevelikim unosom nepotrebnih kalorija.

Rezultati ovakvog tipa aktivnosti smanjuju ujedno i rizik od bolesti koje nazivamo bolesti životnog stila kao dijabetes 2 ili povišeni holesterol koji često mogu biti posljedica pogrešnog načina života i ishrane.

Hodanje je takođe i rekreacija koja rijetko ima povrede kao posljedice, hodanje pomaže stresnim osobama, a boravak na svježem zraku daje nam novu energiju i popravlja raspoloženje čak i u najtmurnijim danima.