X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
03/11/2017 |  08:09 ⇒ 08:42 | Izvor: RTRS

Prestanak pušenja i u 60-im produžava život

Najnovija naučna istraživanja pokazala su da prestanak pušenja i u poznom dobu može produžiti život dugogodišnjih uživalaca duvanskih proizvoda.
Cigarete - Foto: RTRS
CigareteFoto: RTRS

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu American Journal of Preventive Medicine, a naučnici tvrde da nikada nije kasno prestati sa pušenjem, ali da je bolje to učiniti što prije.

Naučnici s Američkog nacionalnog zdravstvenog instituta uradili su istraživanje s više od 160.000 ispitanika i došli do saznanja da je trostruko veća mogućnost smrti sedamdesetogodišnjaka koji je konzumirao cigarete u odnosu na sedamdesetogodišnjeg čovjeka koji nikada nije pušio.

"Ovo istraživanje je dalo jasne pokazatelje o uticaju pušenja na vijek čovjekovog života. Došli smo do važnih saznanja kada je riječ o umiranju odraslih ljudi u 70-im godinama života. Istraživanje je trajalo 6,4 godine, a tokom tog perioda je preminulo 16 odsto ispitanika. Među preminulima je bilo 56 odsto bivših i šest odsto aktivnih pušača", rekla je Sara Neš koja je vodila eksperiment.

Istraživanje je takođe potvrdilo da su muškarci skloniji početku pušenja u ranim godinama, kao i to da je mnogo više žena nego muškaraca koji nikada nisu konzumirali cigarete.

Neš je takođe istakla da je prestanak pušenja u životnom dobu od 30 do 69 godine ima pozitivne efekte na produženje čovjekovog života. Dodala je da su efekti sve veći što osobe ranije prestanu da puše.

Izvor: B92