latinica  ћирилица
07/11/2017 |  08:42 | Autor: RTRS

Proširenje aorte mora da se operiše

Proširenje grudne i stomačne aorte često se otkriva tek kada ovaj krvni sud pukne. Ali i kad se aneurizma otkrije na vrijeme, najčešće slučajno, postoji velika dilema da li je treba operisati ako je manja od 5,5 cm.
Trbušna aorta (foto:lekarinfo.com) -
Trbušna aorta (foto:lekarinfo.com)

Proširenje grudne i stomačne aorte često se otkriva tek kada ovaj krvni sud pukne. To je stanje koje ugrožava život i u velikom broju slučajeva može da ima fatalan ishod. Ali i kad se aneurizma otkrije na vrijeme, najčešće slučajno, postoji velika dilema da li je treba operisati ako je manja od pet i po centimetara.

Pacijentima kojima se aneurizma otkrije prije pucanja na operaciju se upućuju uglavnom ako je proširenje veće od pet i po centimetara.

Međutim, i u stručnim krugovima postoje različita gledišta o tome da li bi aneurizmu aorte trebalo operisati ranije, i onda kada je ona manjeg prečnika, tačnije da li bi je trebalo operisati već kada pređe četiri santimetra. O tome se diskutovalo i na nedavnom Osmom kongresu Udruženja kardiovaskularnih hirurga.

Profesor dr Miroslav Marković, hirurg Klinike za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije, kaže da operacija ima smisla i kada je aneurizma manja od 55 milimetara, jer do pucanja može da dođe nezavisno od njenog promera.

- Činjenica je da je češća ruptura kod aneurizmi koje su velike, odnosno koje prelaze dijametar od pet i po centimetara. Ali do rupture ponekada dolazi i kod manjih aneurizmi koje bi iz tog razloga trebalo operisati - kaže dr Marković.

On objašnjava da rizik od pucanja aneurizme postoji kod svakog proširenog krvnog suda, a kada je o aorti riječ, njeno širenje veće od četiri centimetra podiže taj rizik do sedam odsto godišnje.

- Faktori koji ukazuju na to da je ruptura moguća kod aneurizme prečnika četiri i više centimetara su ako pacijent ima neregulisanu hipertenziju, višedecenijski je pušač, boluje od hronične opstruktivne bolesti pluća i ako to pokazuje konfiguracija same aorte na snimku skenera - priča profesor Marković. - Da bi se nalaz skenera pravilno protumačio presudno je iskustvo i edukacija hirurga.

Odluku da li bi trebalo izvesti preventivnu operaciju, koja pacijentu spasava život, donosi konzilijum lekara, a ona zavisi od opšteg zdravstvenog stanja pacijenta. Aneurizme promera između četiri i pet centimatara godišnje se otkriju kod četvrtine pregledanih pacijenata.

Statistika pokazuje da aneurizme prečnika pet i po centimetara na godišnjem nivou pucaju kod 20 odsto pacijenata. Kako se širina aorte povećava, rizik raste, a praksa pokazuje da ako je dijametar aorte šest, godišnji rizik je 30 odsto, a kada dostigne sedam centimetara, rizik od pucanja je 50 odsto.

Izvor: Novosti