latinica  ћирилица
11/11/2017 |  10:37 | Autor: RTRS

Epidemiološka situacija u Srpskoj nesigurna, apel za vakcinaciju

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske zatražio je od svih domova zdravlja da provjere vakcinalne kartone djece i omladine i obave imunizaciju svih nevakcnisanih i onih koji su nepotpuno vakcinisani MRP vakcinom, rekla je načelnik Službe za epidemiologiju Ljubica Јandrić.
Vakcinacija - Foto: ilustracija
VakcinacijaFoto: ilustracija

Komentarišući pojavu epidemije malih boginja u regionu, Јandrićeva je rekla da je trenutna epidemiološka situacija u Republici Srpskoj nesigurna pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da je u Srpskoj smanjen obuhvat vakcinacije protiv malih boginja, što znači da postoje uslovi za pojavu oboljelih.

"Prema nezvaničnim informacijama koje imamo iz domova zdravlja, u posljednje vrijeme povećan je broj djece koje roditelji dovode da se vakcinišu protiv malih boginja", navela je Јandrićeva.

Јandrićeva je istakla da je prilikom posjete pedijatru ili porodičnom ljekaru potrebno provjeriti vakcinalni karton djece i omladine i obaviti vakcinaciju ukoliko nisu vakcinisana ili su nepotpuno vakcinisana MRP vakcinom.

Prema njenim riječima, u vrtićima je potrebno provesti epidemiološki nadzor i provjeru vakcinalnog statusa djece MRP vakcinom, te one koji su nevakcinisani ili nisu potpuno vakcinisani uputiti u vakcinalni centar i provesti vakcinaciju.

"Sve ove mjere su krajnje neophodne da bi se smanjila mogućnost pojave epidemije malih boginja u Republici Srpskoj", rekla je Јandrićeva.

Јandrićeva je naglasila da je vakcinacija djece najsigurnija i najefikasnija preventivna mjera u suzbijanju različitih zaraznih bolesti.

Male boginje su prije uvođenja vakcina bile odgovorne za više od 2,5 miliona smrtnih slučajeva djece širom svijeta godišnje.

Danas, kada se širom svijeta provodi sistematska vakcinacija protiv njih, procjenjuje se da od malih boginja godišnje umire više od 134.000 djece koja nisu vakcinisana - što predstavlja 367 smrtnih slučajeva svakoga dana ili 15 smrtnih slučajeva svakoga sata.

Ova zarazna bolest Na Kosovu i Metohiji je odnijela jedan dječiji život, a epidemija se proširila i na Makedoniju.

Od početka oktobra do 8. novembra na teritoriji Srbije, uključujući područje nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovano je 65 slučajeva malih boginja.

Najmlađa oboljela osoba je uzrasta tri mjeseca, a najstarija 48 godina, dok je najveći broj oboljelih u uzrasnoj grupi starijih od 20 godina.

Izvor: Srna