latinica  ћирилица
14/11/2017 |  20:07 | Autor: RTRS

Katolička crkva u BiH: Stranci Hrvatima obećali Herceg - Bosnu

Vrh Katoličke crkve u BiH posjeduje dokaze da su političkom rukovodstvu Hrvata u BiH pojedinci iz međunarodne zajednice obećali obnavljanje Herceg-Bosne, saznaje “EuroBlic“.
Transparent sa zastavom Katalonije i Herceg-Bosne - Foto: nezavisne novine
Transparent sa zastavom Katalonije i Herceg-BosneFoto: nezavisne novine

Nedavna izjava nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića da su stranci, kako je rekao, “nekim našim u BiH obećali podjelu BiH“ odnosi upravo na obećanja koja su data lideru HDZ BiH Draganu Čoviću. U intervjuu koji je proteklog vikenda dao za sarajevsku televiziju “Fejs“ kardinal Puljić je, između ostalog, najavio i da će o tome “ko je kome“ obećao podjelu BiH uskoro ponovo pričati.

Izvori bliski vrhu HDZ BiH, koji su insistirali na anonimnosti, tvrde da će najavljeno kardinalovo “otkrivanje karata“ i objelodanjivanje podataka o tome ko je dobio stranu podršku za podjelu BiH sigurno izazvati žestoke trzavice u odnosima Katoličke crkve i najveće hrvatske političke partije u BiH.

Odnosi vrha Katoličke crkve u BiH i hrvatskih političkih lidera ozbiljno su narušeni kada je Dragan Čović, uz podršku Hrvatskog narodnog sabora, najavio da će se zalagati za federalizaciju zemlje i stvaranje trećeg entiteta.

Biskupska konferencija u BiH nedugo nakon toga objavila je zaključke kojima se oštro protivi bilo kakvoj daljoj podjeli BiH. Čović je od tada upadljivo ublažio retoriku o trećem entitetu, ne želeći da se dalje konfrontira sa Katoličkom crkvom, ali nikad nije prestajao da traži lobističku podršku u inostranstvu za ostvarenje svojih ciljeva. Upravo na to je mislio kardinal Puljić kada je govorio o tome da su stranci “nekim našim“ obećali podršku za podelu zemlje – tvrde  izvori EuroBlica.

Izvor: Blic