latinica  ћирилица
17/11/2017 |  18:49 ⇒ 18/11/2017 | 08:53 | Autor: RTRS

Kada će početi izgradnja puta Foča - Šćepan Polje? (VIDEO)

Izgradnja puta Foča-Šćepan Polje konačno bi mogla da postane realnost.
Foča, Šćepan Polje - Foto: RTRS
Foča, Šćepan PoljeFoto: RTRS

Podrška za rješavanje ove dionice od 21 kilometra stiže od svih nivoa vlasti. Koštaće od 69 do 71 milion evra, a sredstva će se tražiti iz evropskih fondova.

Iako magistralni, put Foča-Šćepan Polje već godinama je u veoma lošem stanju. U njega se nije ulagalo više od 20 godina, mada je riječ o najkraćoj vezi između Sarajeva i Podgorice i velikom privrednom kapacitetu za opštinu Foča.

- Tim putem na godišnjem nivou, samo u jednoj sezoni prođe više od 30.000 turista, a vi sami znate koliko je samo saobraćajnih udesa bilo na tom putu i koliko je ljudskih žrtava taj put odnio, napominje Radislav Mašić, načelnik opštine Foča.

Povezivanje BiH i Crne Gore preko Šćepan Polja, jedan je od prioriteta u resornom bh ministarstvu, gdje uskoro očekuju potpisivanje sporazuma za izgradnju graničnog mosta na rijeci Tari. Glavni projekat za put Foča-Šćepan Polje je završen, a sredstva za finansiranje tražiće se iz evropskih fondova već 6. decembra u Briselu.

- Radi se o dužini od 21 kilometar, pretpostavka je da se kreće od 69 do 71 milion evra, finansiranje mosta se dijeli na dva načina, Crna Gora plaća svoj dio, BiH plaća svoj dio, ističe Ismir Јusko, ministar transporta i komunikacija BiH.

Projekat ima podršku svih po vertikali – od lokalne zajednice, preko entitetskog, do bh. ministarstva.

- To je izuzetno dobar primjer kada postoji jedna vrsta rekao bih koordinacije svih nivoa vlasti kako bi se određeni razvojni projekti implementirali u ovoj zemlji, mislim da ima dovoljno optimizma i od strane ministarstva, od strane ministarstva u Vladi Srpske i rekao bih predanosti lokalnih vlasti u Foči da se ovaj posao zajedno uradi, poručuje Staša Košarac, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Prestavničkom domu PS BiH.

Realizacija ovog projekta biće od izuzetnog značaja bza daljne razvojne šanse turizma u Foči u kojoj je, na radost svih ljubitelja raftinga, nedavno napravljena i saobraćajnica desnom obalom Tare.