latinica  ћирилица
28/11/2017 |  14:55 ⇒ 14:58 | Autor: RTRS

Podvodni svijet mađarske prestonice (VIDEO)

Mađarsku prestonicu svake godine posjećuje veliki broj turista. Budimpešta je grad poznat po svojoj istoriji, arhitekturi, garstronomiji... koji u posljednje vrijeme privlači sve veći broj ljubitelja vode.
Podvodni svijet mađarske prestonice (Foto: Prinscreen YouTube/Great Big Story) -
Podvodni svijet mađarske prestonice (Foto: Prinscreen YouTube/Great Big Story)

Ta činjenica nema mnogo veze sa rijekom Dunav koja protiče kroz Budimpeštu, već sa ljubiteljima ronjenja kojima ovaj grad nudi jednu sasvim nebičnu avanturu.

Ispod velikog grada nalazi se čitav podzemni, ali i podvodni svijet koji žudi za avanturistima željnim istraživanja.

Na tlu mađarske prestonice, kao i ispod njega, nalazi se više od 80 geotermalnih izvora. I dok većina ljubitelja vode uglavnom završi u nekom od budimpeštanskih geotermalnih kupatila, oni malobrojniji u vodu idu sa ronilčkom opremom.

Prirodna topla voda koja teče na velikoj dubini ispod zemljine površine, stvorila je na stotine pećina, pa je tako ovaj grad postao mjesto na kome se može sresti najveći broj podzemnih pećina na svijetu.

Ronioci su istražili i mapirali više od 6,5 kilometara tunela, od 1950. godine do danas. Mnogo toga, međutim, još nije nestraženo.

Tuneli i pravac kretanja kroz njih obilježeni su kanapima, razvučenim kroz pećine, u čijoj su toplovoj vodi biolozi  pronašli neke jedinstvene autohtone vrste.

Izvor: B92