X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
29/11/2017 |  08:36 | Izvor: RTRS

Kako upotreba pametnih telefona utiče na gojaznost djece?

Postoji čvrsta veza između gojaznosti kod djece i gledanja u ekran duže od 90 minuta dnevno, tvrdi se u studiji objavljenoj u magazinu Acta Pediatrica.
Kako upotreba pametnih telefona utiče na gojaznost dece? - Foto: ilustracija
Kako upotreba pametnih telefona utiče na gojaznost dece?Foto: ilustracija

Prema studiji, djeca od dvije godine gledaju u ekrane najmanje jedan sat dnevno, i do uzrasta od devet godina stignu do 7,25 sati svakoga dana. Naučnici tvrde da to doprinosi povećanju gojaznosti kod djece jer podrazumijeva neaktivnost i najčešće konzumiranje takozvane brze hrane.

Oni ističu da bi roditelji trebalo da promjene ne samo prehrabene navike, već i navike korišćenja savremene tehnologije, prije svega da paze na vrijeme kada ih djeca koriste.

Televizor, recimo, ne bi smio nikako da se nalazi u dječijoj sobi i morao bi da bude isključen za vrijeme jela i učenja, tvrde oni. Roditelje treba, kako kažu, ohrabriti da isključe TV tokom odmaranja i da djeci mlađoj od 12 godina doziraju kontakt sa smartfonima.

Kao primjer, trebalo bi i sami da redukuju vrijeme provedeno za ekranom i da ne koriste televiziju kao način čuvanja i smirivanja djece.

Izvor: Nedeljnik.rs