latinica  ћирилица
29/11/2017 |  18:35 ⇒ 20:26 | Autor: RTRS

U Derventi jedina radionica na ovim prostorima za ručnu izradu lustera (VIDEO)

Ako ste mislili da samo u Češkoj izrađuju unikatne kristalne lustere u baroknom stilu.. griješite...rade ih i u Derventi, u jedinoj radionici za ručnu izradu lustera na ovim prostorima.
Lusteri - Foto: RTRS
LusteriFoto: RTRS

Kada je započeo da pravi lustere, Dragan Nović i nekoliko zanatlija koji mu pomažu, nisu naišli na odobravanje. Govorili su im: "Kome još trebaju lusteri, skupo je, kič..." ali, nisu odustali. Prvi luster, kažu, i nije bio nešto, pa su morali da budu kreativniji i uporniji. Tako je nastalo na desetine lustera, rađenih u baroknom stilu, koji krase mnoge enterijere.

"Uopčetku nismo ni mi znali da li će to uspjeti, nego smo se jednostavno uhvatili posla i evo sada već imamo firmu, radimo i izvozimo", priča Nović.

Najtraženiji su u inostranstvu, gdje su i daleko skuplji. Kristali ih čine raskošnim, i nadasve vrijednim, jer ih izrađuju isključivo ručno.

Nović ističe da je najveći luster koji su izradili bio prečnika preko dva metra, a da trenutno prave jedan prečnika tri metra. Kaže, da im je to veliki izazov, ali da se nada da će napraviti i da će ispasti, kako kaže, onako kako treba.

Njegovi lusteri krase vjerske objekte, svadbene salone, luksuzne vile i privatne kuće. Јoš je sve u domenu hobija, kažu Dervenćani, ali nisu se pokajali jer to što rade - vole.

Najteži dio posla je priprema konstrukcije, a kada se to uradi ostalo je mnogo lakše . Metalne dijelove izrađuju u Prnjavoru, a repromaterijal uvoze iz Italije. Zbog toga je izrada skupa, pa jeftiniji luster košta oko 300 maraka što je mnogo povoljnije od sličnih u inostranstvu. Tamo su ovakvi lusteri mnogo skuplji ali i traženiji nego kod nas.

U svakom slučaju, svjetlost u prostoriji mnogo doprinosi kompletnom ugođaju tako da jedan ovakav luster može da vam dom učini glamuroznijim ali i da mu da notu romantike.