X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
04/12/2017 |  15:44 ⇒ 15:45 | Izvor: RTRS

Ne možete da zaspite? "Trik" za brz san...

Slab san negativno utiče na zdravlje. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD-u, nedostatak sna povezan je s hroničnim bolestima uključujući dijabetes, srčane bolesti, gojaznost, pa čak i depresiju.
Nesanica (foto:narodnilijek.com) -
Nesanica (foto:narodnilijek.com)

"Više od 10 odsto populacije pati od hronične insomnije, što znači da su imali problema sa spavanjem duže od tri mjeseca - ispričala je doktorka Šeli Heršner, profesorka neurologije u Medicinskom centru za poremećaje u spavanju u Mičigenu.

Ako vam ne polazi za rukom da u 20 minuta nakon buđenja ponovo zaspite, ustanite i premjestite se u neki drugi mirni dio stana ili kuće. Pokrijte se i pokušajte da zaspite. Možete se i vratiti u svoj krevet kada primijetite da vas hvata san.

Zašto ovo "radi"?

Ako ostanete u krevetu, počećete da osjećate pritisak da zapravo treba da spavate, a to će vas još više isfrustrirati, objasnila je doktorka Hešner. Taj pritisak može povećati otkucaje srca i izazvati nelagodu - što otežava ponovni san. Promjena okoline može nas umiriti i pomoći nam da ponovno zaspimo.

Pokušajte da se premjestite na kauč, pokrijte se ćebetom i samo lezite. Ako vam odgovara možete na Јutjubu upaliti i neki bijeli šum, poput vode, fena, otkucaja srca koji će vam pomoći da se opustite.

Ova tehnika je vrlo korisna i čak bolja od medikamenata, dodala je Hešner.

Izvor: B92