latinica  ћирилица
06/12/2017 |  13:20 ⇒ 19:43 | Autor: RTRS

Skandal u Beogradu: Izetbegović prekršio protokol (VIDEO)

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović demantovao je u toku zajedničke konferencije za medije sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem navode koje je nekoliko minuta prije iznio predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.
Bakir Izetbegović - Foto: Screenshot
Bakir IzetbegovićFoto: Screenshot

Izetbegović se obratio javnosti nakon što je Vučić rekao da mu je Čović jasno poručio kako je stav Predsjedništva BiH da slijedi politiku Srbije u vezi s priznavanjem Kosova.

On je rekao da će se stavovi BiH donositi u Sarajevu i da će ih donositi članovi Predsjedništva BiH, odnosno da se spoljna politika BiH neće kreirati u Beogradu.

"Međunorodnu politiku BiH vodiće ova tri čovjeka (članovi Predsjedništva BiH), i ona će se voditi u Sarajevu. Naravno, i te kako ćemo uzeti u obzir stavove susjednih zemalja, jer živimo sa Srbijom i živimo sa Hrvatskom, kao i sa EU, gdje smo preuzeli obaveze u procesu integracija. Ali, moj stav je da se spoljna politika vodi u Bosni i Hercegovini i ja sam molio Čovića da to iznese kao svoj stav, a ne kao stav Predsjedništva", rekao je Izetbegović.

Na dijametralne izjave članova Predsjedništva BiH predsjednik Srbije se samo nasmijao dodavši kako "ovako izgleda sve" počevši od pregovora o granici.

"E ovako vam izgleda sve. Јa sam citirao šta sam dobio u toku zvaničnih razgovora, ali ovako vam izgleda i oko Kosova, i oko granica", rekao je Vučić.

Izvor: Kliks/B92