latinica  ћирилица
11/12/2017 |  12:26 ⇒ 17:10 | Autor: RTRS

Predstavljen plan restrukturisanja ŽRS

U Banjaluci je održana prezentacija nastavka procesa restrukturiranja ЈP Željeznice Republike Srpske u organizaciji ovog preduzeća, Ministarstva saobracaja i veza Republike Srpske i Svjetske banke.
Restrukturiranja Јavnog preduzeća Željeznice Republike Srpske - Foto: RTRS
Restrukturiranja Јavnog preduzeća Željeznice Republike SrpskeFoto: RTRS

Govoreći na prezentaciji, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić naglasio je da ovaj proces ide u tri smjera: finansijskom, vlasničkom i prema organizacionom restrukturiranju.

"Smatram da će po završetku ovog procesa Željeznice biti profitabilno preduzeće. Zadržaćemo i putnički saobracaj, iako znamo da i dalje neće biti profita u tom dijelu. Vlada će nastaviti sa subvencionisanjem tog dijela saobraćaja", poručio je Trninić.

Najavio je da bi sredstva na raspolaganju mogla biti za četiri mjeseca, dok se ispoštuju sve neophodne procedure i nada se da neće biti opstrukcija na bilo kom nivou vlasti.

V.d. generalnog direktora Željeznica Republike Srpske Dragan Savanović istakao je da bi, prema planu restrukturiranja, do kraja ove godine 211 radnika trebalo biti penzionisano.

"Nakon toga krenućemo u proces dobrovoljnog odlaska, a radnici će dobiti zaslužene otpremnine iz sredstva Svjetske banke. Potom slijedi utvrđivanje nove sistematizacije, a cilj je da do kraja 2018. godine bude 2.500 radnika. Do 2021. godine, plan je da se broj radnika svede na 2100", poručio je Savanović.

Savanović je podsjetio da je ukupan dug Željeznica oko 300 miliona.

Šef Kancelarije Svjetske banke za BiH, Emanuel Salinas, poručio je da je Vlada Republike Srpske preduzela potrebne korake u smislu donošenja zakona koji treba da prati proces restrukturiranja, kao i da radi na planu optimizacije radne snage.

"Željeznice sada dnevno prevezu 500 putnika, a sam transport zahtjeva za održavanje oko 20 miliona KM. Upravo će proces restrukturiranja pomoći da se i putnički transport učini efikasnijim, i sa što manjim troškovima", rekao je Salinas.

On je naglasio da se nada da će sve procedure biti završene u što kraćem roku, kako bi sredstva mogla biti na raspolaganju.

U Željeznicama trenutno radi 2.978 radnika. Odlukom odbora Svjetske banke od 7. decembra 2017. godine sa 51,3 miliona evra biće pružena podrška procesu restrukturiranja Željeznica Republike Srpske.

Podsjećamo, sredstva Svjetske banke namjienjena za restrukturisanje ŽRS biće podijeljena po principu: 42,7 miliona evra za izmirenje dugovanja prema radnicima (porezi, doprinosi i topli obrok) a 3,5 miliona evra za otpremnine radnika (penzionisanje, dobrovoljni odlazak, tehnološki višak) dok će pet miliona evra biti usmjereno za organizaciono restrukturiranje.

"Nadamo se da neće biti opstrukcija na nivou BiH"

Predstavnici Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, preduzeća "Željeznice Republike Srpske" i Svjetske banke nadaju se da na nivou BiH neće biti opstrukcija kada je riječ o davanju saglasnosti na kredit ove banke od 51,3 miliona evra za restrukturisanje "Željeznica", rečeno je danas u Banjaluci na konferenciji za novinare koja je organizovana  povodom odobravanja ovog kredita.

Trninić je podsjetio na obaveze koje imaju "Željeznice"

"Preduzeće ima 140 miliona KM duga koji se odnosi na kredite uzete za obnovu i modernizaciju pruga i pružnih postrojenja. Ukupan dug iznosi oko 300 miliona KM, računajući sve obaveze prema radnicima, Poreskoj upravi i fondovima", rekao je Savanović.

Na konferenciji za novinare rečeno je da je transportni saobraćaj i sada profitabilan, ali ne i putnički. Ipak, naglašeno je, putnički vozovi neće biti ukinuti ni nakon procesa restrukturisanja.

Šef Kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru, Emanuel Salinas, rekao je da "Željeznice Republike Srpske" prevoze količinu tereta po kilometru blizu EU prosjeka, te da će restrukturisanje omogućiti da ovaj saobraćaj bude još efikasniji.

On je naveo da željeznice u prosjeku dnevno prevezu 500 putnika, što na godišnjem nivou zahtijeva 20 miliona KM za održavanje.

Salinas je dodao da troškovi povratne karte po putniku iznose 170 KM, te da je to trošak za cijelo društvo i da bi ta sredstva mogla biti usmjerena na oblasti poput zdravstva i obrazovanja.

Izvor: S. Ličina/RTRS, SRNA