X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
15/12/2017 |  19:39 ⇒ 16/12/2017 | 12:03 | Izvor: RTRS

Dodik: Predstoji borba za veća prava Srba u Federaciji BiH

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik poručio je danas u Glamoču da ova opština ima brojne velike probleme, te da Srbi na prijevremenim izborima za načelnika opštine treba da podrže kandidata SNSD-a Nebojšu Radivojšu koji će uz podršku partije moći da se bori s tim nedaćama.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je, nakon završne tribine SNSD-a u Glamoču, rekao da Srbi moraju da se okupe i da stanu iza Radivojše, kandidata najjače političke partije, koja može da se izbori sa sitnim podvalama sa nivoa kantona i Federacije BiH prema Srbima u tom entitetu.

On je naveo da tek predstoji borba za konkretna prava Srba, među kojima je pravo izbora gdje da se liječe, jer su šikanirani činjenicom da im kantonalni Zavod za zdravstvo ne dozvoljava i ne upućuje ih u Banjaluku, gdje bi oni željeli da se liječe, nego ih šalje najčešće u Mostar ili Sarajevo.

"Sa načelnicima srpskih opština Livanjskog kantona danas smo se dogovorili da se već u ponedjeljak omogući da pacijente sa uputnicama domova zdravlja iz ovih opština institucije u Republici Srpskoj prihvate na liječenje potpuno ravnopravno sa građanima Republike Srpske", rekao je Dodik.

Ističući da je Glamoč većinska srpska opština u Federaciji BiH i da apsolutnu srpsku nacionalnu i političku većinu u Skupštini opštine imaju Srbi, kao i da je načelnik opštine već duže vrijeme bio iz reda srpskog naroda, Dodik je naglasio da je potrebno da tako bude i u budućnosti.

"To je potrebno da bi i dalje nastavili projekat kojim je Srbija, u okviru pomoći opštinama, odobrila 200.000 evra za Glamoč, kojim će se rješavati određeni infrastrukturni problemi, a mi ćemo riješiti pitanje za neke druge potrebe kao što je autobus za prevoz đaka, te borba za srpski jezik u školama, koji je zanemaren ili gotovo izgubljen", rekao je Dodik.

On je dodao i da se na prostoru ove opštine, bez obzira što je u njoj većinsko srpsko stanovništvo, zabranjuje isticanje srpske nacionalne zastave.

Dodik je napomenuo da je SNSD i godinama unazad sa prethodnim načelnikom Glamoča, koji je preminuo, veoma dobro sarađivao.

"Vratili smo i vraćamo komponentu srpskog nacionalnog života ovdje u Glamoču", rekao je Dodik.

Zbog smrti načelnika opšine Radovana Markovića, u nedjelju, 17. decembra, će u Glamoču biti održani vanredni lokalni izbori za novog načelnika opštine.

Izvor: SRNA