X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
22/12/2017 |  13:09 ⇒ 13:35 | Izvor: RTRS

Plik od opekotine nikada ne bi trebalo da bušite

Sve opekotine i ožiljke od toplote, nastale kao posljedica dodira vrelog tiganja ili ringle, prskanja vrelog ulja ili izloženosti vreloj vodi ili pari trebalo bi tretirati na isti način.
Plikovi i opekotine (foto: ThinStock) -
Plikovi i opekotine (foto: ThinStock)

1. Voda

Prvo što bi trebalo da uradite, pošto se odmah udaljite od izvora toplote, je da zonu opektine držite u vodi (ili ispod mlaza vode) oko 20 minuta. Važno je da izbjegavate ledenu vodu kao i upotrebu leda. Voda bi trebalo da bude mlaka ili prohladna.

2. Uklonite odjeću i nakit

Oslobodite se odjeće i nakita u blizini mjesta opektine, osim ukoliko su pripijeni uz kožu pa ih je teže ukoniti bez dodatnog povređivanja. U tom slučaju ih ostavite na sebi.

Opektinu bi trebalo pokriti. Za to je najbolje upotrebiti plastičnu foliju za pakovanje hrane, ali može da vam posluži i obična plastična kesa.

Ukoliko se opkotina nalazi na licu ili očima, trudite se da ostanete u sjedećem položaju. Ležanje može da utiče na povećanje otoka.

3. Ne bušite plikove

Manje opekotine možete da liječite i sami. Trudite se da održavate higijenu opečenog mjesta i nipošto namjerno ne bušite plikove koji mogu da nastanu.

Razlog je to što tečnost koja se formira unutar plika održava novu kožu, koja se formira, čistom, i tako spriječava infekciju i pospješuje brže izlječenje.

Ovi savjeti se odnose na manje, uslovno rečeno kuhinjske, opekotine. Kod većih opekotina, odmah se obratite ljekaru. Isto važi i za opektine nastale direktnim kontaktom sa električnom strujom ili opasnim hemikalijama, piše britanski Ekspres.

Djeca mlađa od pet godina i trudnice bi u slučaju opekotina trebalo odmah da potraže pomoć ljekara.

Izvor: B92