X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
24/12/2017 |  13:54 | Izvor: RTRS

Da li je "udisanje vitamina" dobro ili loše po zdravlje?

Јedna kompanija iz Los Anđelesa tvrdi da pretvara loše navike ljudi u dobre, uz pomoć različitih vrsta vitaminskih zamjena koje mogu da se udišu. Ali medicinski stručnjaci kažu da ne postoje studije koje pokazuju da je udisanje hranljivih sastojaka bolje od uzimanja vitaminskih tableta ili jedostavno dobre ishrane.
Svjež vazduh  (Foto: ufitnesss.blogspot.com) -
Svjež vazduh (Foto: ufitnesss.blogspot.com)

Vitamini i zamjene za hranu su biznis u vrijednosti od 13,4 milijarde dolara godišnje. Većina tih pilula se žvaće ili guta. Sada oni mogu da se udišu. Ovi tanki, metalni raspršivači iz "Udahni zdravlje", biotehnološke kompanije sa Beverli Hilsa, ispuštaju vaporizovane vitamine, kofein ili melatonin.

"Naša kompanija zapravo ima za cilj da podigne svijet u novo doba funkcionalne inhalacije. Možemo da izgradimo proizvode oko mikronutrienata i dobrih sastojaka", navodi Daniel Volf Šapiro, direktor kompanije "Udahni zdravlje".

Kompanija tvrdi da farmaceutski B vitamini u tečnom stanju mogu da se pretvore u paru koja zadržava hranljive vrijednosti i može da bude brzo absorbovana u tijelu.

"Angažovali smo laboratoriju, SN Labs iz Santa Ane, u Kaliforniji i zatražili da sprovedu test kako bi dokazali da se tečni vitamini uspješno pretvaraju u gasovito stanje. To znači da su sastojci, dodati molekuli, vitamin i drugi, bili prisutni u tečnom, ali i u gasovitom stanju", ističe su-osnivač kompanije Mario Danek.

Vlasnik apoteke Dejvid Јašar prodaje raspršivače u svojoj prodavnici i kaže da se inhalator za spavanje, koji sadrži hormon melatonin, najbolje prodaje.

"Imamo mnogo pacijenata koji dolaze zbog džet-lega. Oni se žale da melatonin izaziva glavobolje i uspavanost sljedećeg dana. Ono što smo shvatili u vezi sa tim prizvodom, sa melatonin proizvodom posebno, je da ne izaziva sporedne efekte i djeluje mnogo brže u roku od 10 do 15 minuta i možete mirno da spavate. Probudite se osvježeni."

Ali, da li je udisanje vitamina, pravi način?

"Veoma je neprirodno da se to radi kroz pluća. Za vitamine je predviđeno da zapravo budu progutani. Bilo da ima ili nema dobrobiti, nisam vidio ni jednu kontrolnu studiju koja bi rekla da li je to dobrobit ili rizik, ali medicina je dobrim dijelom nauka, dok je takođe dobrim dijelom zdrav razum", upozorava pulmonolog Stiven Tabak.

Naravno, zdravorazumski način da unesete svoju dnevnu dozu vitamina i minerala je da se kvalitetno hranite.

Izvor: B92