latinica  ћирилица
28/12/2017 |  16:13 | Autor: RTRS

Kako aktivirati metabolizam za dobar dan?

Od onoga trenutka kada u prvim jutarnjim satima otvorite oči, malim koracima možete da počnete da sagorijevate kalorije.
Sport (Foto: Thinkstock) -
Sport (Foto: Thinkstock)

Kako piše "Ran helti lajfstajl", sagorijevanje kalorija ne znači da treba da gladujete ili odlažete obroke, već da promijenite jutarnju rutinu, kako biste gubili kilograme.

Navodimo pet savjeta, koji će u početku biti obaveza, a kasnije navika.

Trčite

Potrebno je istaći da se ne zahtijeva preveliki napor, niti višesatno vježbanje. Dovoljno je da počnete da trčite u okruženju, ili vježbate na opremi koju imate kod kuće. Ova navika u jutarnjim satima pomaže da ubrzate metabolizam.

Intenzivirajte trening

Pojedine studije su pokazale da je dovoljno vježbati samo dva i po minuta, ali visokim intenzitetom, čime se sagorijeva više od 200 kalorija.

Vježbe za mišiće

Najbolji način da se potroše kalorije tokom cijelog dana jeste da se ubrza metabolizam u ranim jutarnjim satima, tako što ćete raditi neke vježbe za mišiće. To možete da ostvarite malim težinama, podižući tegove ili druge rekvizite dok gledate jutarnji program, i uključite nekoliko sklekova ili čučnjeva.

Doručkujte

Ne odlažite doručak! Doručak je najvažniji obrok za vaš metabolizam, i to je razlog zašto nikada ne treba da ga preskočite. Prva stvar koju treba da uradite ujutro jeste da jedete, a zatim će vaše tijelo biti spremno da sagorijeva kalorije.

Ne zaboravite grickalice

Ako ne vjerujete da možete da jedete i izgubite težinu – niste u pravu. Trebalo bi samo da obratite pažnju na ono što jedete. Da bi metabolizam funkcionisao, grickalice treba da budu bogate antioksidansima i proteinima.

Izvor: B92