latinica  ћирилица
07/01/2018 |  08:36 | Autor: RTRS

Da li ste znali da ove zvijezde sada slave Božić?

Iako veliki broj svjetski poznatih javnih ličnosti Božić obilježava po Gregorijanskom kalendaru, neke od njih najveći pravoslavni praznik slave u januaru, prema Јulijanskom kalendaru.
DŽenifer Aniston, Tom Henks, Naomi Kembel i Kristijan Bejl - Foto: Getty Images
DŽenifer Aniston, Tom Henks, Naomi Kembel i Kristijan BejlFoto: Getty Images

Neki od njih odlučili su se na taj korak zbog svojih predaka, neki zbog partnera, a pojedini zbog ljubavi prema pravoslavlju.

Tako je Oskarovac Tom Henks rođen kao katolik, ali je prešao u pravoslavnu vjeru nakon što se oženio koleginiciom Ritom Vilson, koja je grčko-bugarskog porijekla.

Slično je postupio i glumac Kristijan Bejl koji je primio pravoslavni vjeru nakon ženidbe sa Sibi Blažić, manekenkom sprskog porijekla, prenose beogradski mediji. I britanska manekenka Naomi Kembel odlučila je da slavi Božić po Јulijanskom kalendaru zbog svog partnera - ruskog tajkuna Vladislava Doronjina.

Iako rođena u Los Anđelesu, zvijezda rijaliti programa Kim Kardašijan, koja je porijeklom iz Јermenije, pravi gozbu 6. januara. Isto će učiniti i glumica DŽenifer Aniston, čiji je otac pravoslavni Grk.

Brazilski muzičar Maks Kavalera, osnivač bendova Sepultura i Soulflaj, kršten je u Vatikanu kada je imao 9 godina. U jednom intervjuu iz 2009. godine, priznao je da vjeruje u Boga, ali da nije posvijećeni katolik, već da pravoslavnu crkvu smatra "mnogo realnijom". Kasnije je otkriveno da je Kavalera definitivno prihvatio pravoslavlje. Njegova baka takođe je porijeklom Ruskinja.

Legendarni njemački fudbaler Bastijan Švajnštajger obilježio je prošle godine, pored katoličkog, i pravoslavni Božić sa svojom surpugom, bivšom srpskom teniserkom Anom Ivanović, te se očekuje da će tako biti i ove godine.

Izvor: TANЈUG/B92