latinica  ћирилица
08/01/2018 |  21:52 | Autor: RTRS

I tablete protiv bolova mogu da budu uzrok glavobolje

Glavobolje prouzrokovane prekomjernim uzimanjem lijekova, poznate i kao povratne glavobolje, nastaju zbog čestog i prekomjernog uzimanja analgetika.
Tablete (Foto: Thinkstock) -
Tablete (Foto: Thinkstock)

Ovi oblici glavobolja predstavljaju treći najčešći uzrok glavobolje (nakon tenzijske i migrenske glavobolje) i češće su kod žena starosti između 30 i 40 godina života, iako se mogu javiti u bilo kom životnom dobu.

Pretjerana upotreba

Obično nastaju kod osoba koje imaju epizodnu migrenu ili epizodnu tenzijsku glavobolju koja se vremenom transformiše u hronični oblik (više od 15 glavobolja mjesečno) zbog čega bolesnici počinju svakodnevno da uzimaju analgetike zbog bola, ali i zbog straha od povratka glavobolje.

Bilo koji analgetik može da dovede do glavobolje prouzrokovane prekomjernim uzimanjem lijekova, međutim najbrže i najčešće do toga dovode kombinovani preparati, koji u sebi sadrže kofein i kodein, opioidni analgetici i triptani (lekovi za migrenu).

Smatra se da svakodnevno uzimanje više od 10 analgetika duže od tri mjeseca dovodi do razvoja glavobolje uzrokovane prekomjernim uzimanjem lijekova. Veliki problem je to što su kombinovani preparati analgetika (obično kombinacija paracetamola, kofeina i kodeina) dostupni u apotekama bez recepta.

Zanimljivo je da bolesnici koji svakodnevno uzimaju analgetike a nemaju glavobolju, na primejr bolesnici sa reumatskim artritisom ili bolovima u leđima, nikada ne razviju glavobolju uzrokovanu prekomjernim uzimanjem lijekova.

Prema kriterijumima Međunarodne klasifikacije glavobolja, u ovom slučaju se radi o glavobolji koja je prisutna više od 15 dana mjesečno, a takvi bolesnici uzimaju analgetike svakodnevno duže od tri mjeseca i bez obzira na uzeti analgetik, intenzitet i frekvencija glavobolje se pogoršava. Potvrda dijagnoze je izostajanje glavobolje unutar dva mjeseca nakon prestanka uzimanja analgetika.

Liječenje glavobolja

Glavobolje su vrlo česte u opštoj populaciji i problem nastaje kada se bolesnici liječe sami, bez konsultacije sa lekarom opšte prakse ili specijalistom neurologom.

Bolesnici sa glavoboljom uzrokovanom prekomjernim uzimanjem lekova zahtevaju pregled neurologa. Princip liječenja tog tipa glavobolje je da se nakon detaljne anamneze i neurološkog pregleda bolesnika procjeni o kojem se tipu glavobolje radi, odnosno koja je primarna glavobolja dovela do potrebe prekomjernog uzimanja lijekova.

Pri tome, neurolog će procjeniti može li se liječenje tih bolesnika sprovesti ambulantno ili je potrebna hospitalizacija. U oba slučaja neophodno je odmah ili postupno (u slučaju kad je uzrok kombinovani preparat ili opioiodni analgetik) prestati uzimati analgetik.

Bolesnike koji nisu hospitalizovani posebno treba upozoriti da je moguće da im kroz nekoliko dana (obično desetak dana) dođe do pogoršanja glavobolje uz druge propratne simptome tipa mučnine, povraćanja, povišenja krvnog pritiska, lupanja srca, poremećaja spavanja, psihomotornog nemira i nervoze.

Kod nekih bolesnika samo izostajanje analgetika dovešće do prestanka glavobolje, dok će se kod drugih bolesnika javiti povremena glavobolja istog ritma kakva je bila prije uzimanja lijekova u prekomjernoj dozi.

Zlatno pravilo

Nakon detaljnog uvida u tip glavobolje (uglavnom se postavi dijagnoza migrene ili tenzijske glavobolje) kod nekih bolesnika je potrebno uvesti profilaktičku terapiju, što znači svakodnevno uzimanje odgovarajućeg leka.

Istraživanja su pokazala da oko 70 odsto bolesnika sa glavoboljama zbog prekomjernog korišćenja lijekova uspije da prestane sa redovnim uzimanjem analgetika i potom se osjećaju mnogo bolje, dok 30 odsto ljudi nakon početnog poboljšanja ponovo počinju da uzimaju analgetike u prevelikoj mjeri.

Zato je kod takvih osoba potreban multidisciplinarni pristup koji uključuje ljekara opšte prakse, neurologa i psihijatra budući da su ti bolesnici vrlo često i depresivni.

Bitno je naglasiti da je zlatno pravilo u liječenju glavobolje uzeti odgovarajući analgetik na početku glavobolje i to u odgovarajućoj terapijskoj dozi, međutim maksimalno do dva puta nedjeljno.

Takođe, potrebno je izbegavati lijekove koji sadrže kodein i kofein budući da njihova kontinuirana upotreba dovodi do svakodnevne glavobolje. Svaka promena intenziteta i frekvencije glavobolje zahteva pregled specijaliste neurologa koji će odrediti tip glavobolje i odgovarajuću terapiju, čiji je cilj podići kvalitet života tih bolesnika.

Izvor: B92, Avaz