X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
14/01/2018 |  16:53 ⇒ 16:53 | Izvor: RTRS

Četiri najčešća simptoma tumora na mozgu

Tumori na mozgu nastaju u različitim oblicima i veličinama, pa se tako razlikuju i njihovi simptomi.
Mozak - Foto: Screenshot
MozakFoto: Screenshot

Važno ih je znati prepoznati iako su simptomi često nejasni. Zato je potrebno obratiti pažnju na neke od njih. Simptomi se mogu razlikovati od osobe do osobe, ali je razlika i u intenzitetu.

1. Napadi

Oko 60 odsto pacijenata s tumorom na mozgu ima najmanje jedan napad dok tumor raste, a koji ometa normalnu aktivnost u mozgu. Kao i tumori, napadi dolaze u raznim oblicima, od grčenja cijelog tijela do trzaja u jednom zglobu ili dijelu lica.

2. Promjene u pamćenju

Tumori mogu uzrokovati rupe u sjećanju, postebno kratkotrajne, kao i probleme s govorom. Može doći do gubitka ravnoteže i poteškoća s motoričkim sposobnostima poput pisanja.

3. Slabost u mišićima

Ako osjetite gubitak snage, slabost ili ukočenost u rukama, nogama ili licu koji traju nešto duže svakako se obratite ljekaru.

4. Glavobolja

Naravno ne znači svaka glavobolja i tumor na mozgu. Ali ako imate bolove u glavi koji se javljaju ili pogoršavaju tokom dužeg vremenskog perioda svakako posetite lekara, pogotovo ako se to dogodi kad ustanete ujutru. Glavobolje mogu biti teške i često su jače ako ste aktivniji.

Ovde je važno istaći i da navedeni simptomi uopšte ne moraju da imaju veze s tumorom nego s nekim drugim zdravstvenim stanjem.

Izvor: B92, Agencije