latinica  ћирилица
16/01/2018 |  09:03 | Autor: RTRS

Virus koji izaziva rak grlića materice opasan i po muškarce

Humani papiloma virus je najčešći uzročnik raka grlića materice. Pravog lijeka nema, a jedini način za suzbijanje je prevencija.
Ilustracija (Foto: Sputnik/Sergei Veniavskiy) -
Ilustracija (Foto: Sputnik/Sergei Veniavskiy)

Srbija je 2016. godine dobila 2.000 doza vakcina protiv HPV virusa. Interes je bio veoma mali, tako da ova vakcina ostaje na nivou dobrovoljne.

Јoš jedna dobrovoljna i besplatna imunizacija. Međutim, za laike je pitanje zašto je najavljeno i vakcinisanje dečaka. Stručnjaci kažu da dečake treba vakcinisati ne samo iz altruistuičkih razloga, da bi štitili devojčice, odnosno žene. I kod njih ima opasnosti od pojave raka.

"Humani papiloma virus izaziva rak grlića materice, ali još nekoliko vrsta raka, rak anusa, rak penisa, sve češće rak ždrela i korijena jezika. Pored toga, izaziva vrlo neprijatne polne bradavice, koje su godinama bile razlog za apstinenciju. Bolje je vakcinisati i dečake i devojčice", ističe epidemiolog Zoran Radovanović.

Većina roditelja je za imunizaciju.

"Ako treba, treba! Ne kao ono za male boginje što je bilo, to je katastrofa", navodi jedan roditelj.

"I ženska i muška populacija treba da se zaštiti na svaki mogući način od virusno seksualno prenosivih oboljenja", dodaje drugi.

U Srbiji godišnje od karcinoma grlića materice svakog dana obole četiri žene, a jedna umre od ove opake bolesti.

"Opasni su određeni tipovi HPV virusa, odnosno dokazano je, i naučnik njemački je dobio Nobelovu nagradu za to, da su u korelaciji sa karcinomom grlića materice. Јedan vid prevencije je davanje i HPV vakcine kod djevojčica koje još nisu stupile u seksualne odnose", objašnjava načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu žena Vesna Vukotić Pavlović.

Kod podtipova HPV virusa u 90 odsto slučajeva dolazi do samoizliječenja, ali taj imunitet ne traje pretjerano dugo. Vakcinacija je korisna i u kasnijem starosnom dobu, ali najbolje je to uraditi na vrijeme.

Izvor: B92