latinica  ћирилица
20/01/2018 |  15:48 ⇒ 21/01/2018 | 08:48 | Autor: RTRS

Put kojim se rjeđe ide - mladi bračni par koji živi od poljoprivrede (VIDEO)

Dvadesetpetogodišnji Vojislav Lukić iz Suvog polja kod Bijeljine, automehaničar po struci, imao je mogućnost da ode u Njemačku kod oca i tamo živi i radi, što je san mnogih njegovih vršnjaka. Ali Vojislav je izabrao rodno selo i poljoprivredu na porodičnom imanju. Zasnovao je porodicu, proizvodi žitarice, mlijeko, tovi junad i srećan je što je ostvario svoj san.
Mladi poljoprivrednici - Foto: RTRS
Mladi poljoprivredniciFoto: RTRS

Nije želio da ode u tuđu zemlju i ostavi imanje da zarasta u korov. Prvi automobil koji mu je poklonio otac, prodao je i kupio kombajn. Danas ima farme za tov i proizvodnju mlijeka,sije žitarice i uslužno obrađuje zemlju drugim poljoprivrednicima. 

"Sviđa mi se ovdje ovaj život na selu i da ovdje radim. Neko ne voli i jedva čeka da ode tamo, ali nije ni tamo lako. Meni je ovdje dobr , volim to da radim i pošto volim meni je ovdje baš fino", iujavio je Lukić.

U farmi ima 20 muznih grla. Mjesečno isporuči oko 10 hiljada litara mlijeka. Od kada kravama puštaju muziku, kaže, mliječnost se znatno popravila.

"Ima skoro petnaest godina i nikada se radio nije ugasio. Znam sigurno, kada bi radio ugasio da bi došlo do manjka mlijeka", dodao je Lukić.

Supruga Živana, ekonomski tehničar –bankarskog smjera, dobro se snašla u poljoprivrednim poslovima .

"Imala sam mogućnost da nađem posao  ali pošto muž se bavi ovim, odlučili smo da tu ostanemo. To radimo i zavoljela sam, uopšte nemam problem i sve mi ide od ruke", navela je supruga Živana Lukić.

U porodici žive i rade četiri generacije. Sve što zna o poljoprivredi naučio je od djeda koji je uvijek tu kada zatreba pomoć.

"Vukao ja sam s volom. Ako jedan ne može da vuće, ja stavim  svoje rame i vučem. Sad imamo traktor i kombajn. Nema krize nikakve, ako hoćeš da radiš, ako nećeš i nemaš ništa", istakao je djedj Miodrag Lukić.

A Lukići imaju, bogato imanje, poljoprivredne mašine, izgradili su i novu farmu da bi proširili proizvodnju, i što je najvažnije, imaju srećnu i složnu porodicu.