X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
26/01/2018 |  22:43 ⇒ 22:46 | Izvor: RTRS

Pojavio se misteriozni ledeni disk u Kini (VIDEO)

Snimak velikog ledenog diska, prečnika osam metara, koji se polako okreće na površini rijeke Liao u provinciji Liaoning u Kini, za kratko vrijeme je postao veoma viralan na društvenim mrežama.
Ledeni disk u Kini (foto:ZHANG CHUNSHENG/FOR CHINA DAILY) -
Ledeni disk u Kini (foto:ZHANG CHUNSHENG/FOR CHINA DAILY)

Ono što je izazvalo čuđenje mnogih je to što se disk neprestano okreće konstantnom brzinom, čak i kada na njemu stoji petnestak ljudi.

Mnogi komentatori na društvenim mrežama bavili su se odgovorom na pitanje kako je ledeni disk uopšte i nastao. Stručnjaci, izgleda, imaju odgovor na to.

Budući da ovo nije prvi put da se ovako nešto dešava, tim fizičara sa Univerziteta u Liježu, na osnovu jednog starijeg primera, iznio je pretpostavku da je "glavni krivac" temperatura vode.

Što je temperatura više raste, voda postaje gušća. Led po obodu diska počinje da se otapa, što postepeno stvara vrtlog koji počinje da pomjera led iznad njega. Uskoro led počinje da se okreće i malo po malo formira kružni oblik.

Ovakve "misteriozne" ledene formacije" javljaju se u drugim ledenim krajevima svijeta, na Arktku, u Skandinaviji, Rusiji i Kanadi.

Ledeni diskovi mnogo češće su manjeg prečnika, pa bi ovaj mogao da bude "kapitalac". Ipak, najveći do sada primijećeni ledeni disk imao je prečnik od čak 17 metara.

Izvor: B92