latinica  ћирилица
30/01/2018 |  10:55 ⇒ 10:57 | Autor: RTRS

Bijeljina - Od početka sezone prijavljeno 115 slučajeva sličnih gripu

U Bijeljini je ove zimske sezone ukupno prijavljeno 115 slučajeva oboljenja sličnih gripu i 746 akutnih respiratornih infekcija, rekao je epidemiolog Doma zdravlja Bijeljina Zoran Dakić.
Dom zdravlja Bijeljina - Foto: RTRS
Dom zdravlja BijeljinaFoto: RTRS

Od početka 2018. godine prijavljeno je 49 slučajeva oboljenja sličnih gripu i 237 akutnih respiratornih infekcija i taj broj je gotovo identičan broju prijavljenih slučajeva u januaru prošle godine.

Među oboljelima su uglavnom osobe uzrasta od 30 do 64 godine i nešto rjeđe lica uzrasta do 15 i starija od 65 godina.

Dakić kaže da je epidemiološka situacija zaraznih bolesti na području Bijeljine koje podliježu obaveznom prijavljivanju u Republici Srpskoj uobičajena za ovo doba godine.

"S obzirom na to epidemiološku situaciju akutnih respiratornih infekcija u Republici Srpskoj, Federaciji BiH, Srbiji i Hrvatskoj, u narednih nekoliko sedmica i kod nas je moguća pojava nešto većeg broja oboljelih od ovih infekcija", navodi on.

Prema Dakićevim riječima, u protekla tri mjeseca prijavljena su i tri slučaja morbila, a na osnovu kliničke slike i seroloških ispitivanja utvrđeno je da ovi slučajevi nisu bili inficirani virusom malih boginja.

"Od oktobra prošle godine do danas ukupno je vakcinisano oko 1.400 djece MMR vakcinom, što je podatak koji ohrabruje", kaže Dakić.

On napominje da Dom zdravlja Bijeljina nastavlja da šalje pozive roditeljima koji do sada nisu doveli svoju djecu na vakcinaciju, pa se očekuje da će u toku ove godine biti znatno povećan obuhvat vakcinacije djece.

Od ostalih zaraznih bolesti u Bijeljini je u januaru prijavljeno 145 slučajeva ovčijih boginja, što je, prema ocjeni epidemiologa, uobičajeno za ovo doba godine.

Dakić podsjeća da je tokom proteklih 10 dana Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Bijeljina izvršila dezinfekciju i vanredni sanitarno-higijenski nadzor u više od 60 školskih objekata na području grada.

"Higijenska situacija u pomenutim objektima je zadovoljavajuća, međutim mjesta za njeno unapređenje svakako još ima", istakao je Dakić.

Izvor: SRNA